Γερμανικό Νομοσχέδιο για το Κλίμα Προβλέπει την Απανθρακοποίηση της Οικονομίας έως το 2050

Γερμανικό Νομοσχέδιο για το Κλίμα Προβλέπει την Απανθρακοποίηση της Οικονομίας έως το 2050
energia.gr
Δευ, 25 Φεβρουαρίου 2019 - 17:25

H γερμανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να υιοθετήσει μέτρα που θα επιτρέψουν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόισφαιρια, κατά τουλάχιστον 95% έως το 2050, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Σβένια Σούλτζε. Το Βερολίνο σκοπεύει να μειώσει, σε πρώτη φάση, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% έως το 2050

δηλαδή, σε επίπεδα που συνβάδουν με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Βρυξέλες να ασκεί έντπονες πιέσεις στις χώρες-μέλη να μεταβούν σε μια πλήρως ανθρακοποιημένη οικονομία.

Το 2017, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα πρέπει να υιοθετήσει έναν ακριβή στόχο κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο. Ωστόσο, η πρόταση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και ευρύτερα μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο νόμος για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγή αποσκοπεί στο να παράσχει τις εγγυήσεις που απαιτούνται ώστε η Γερμανία να εκπληρώσει τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους της.

Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να ενσωματώσει το σύνολο των πολιτικών της κυβέρνησης της χώρας, για ΤΗ μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με χρονική αναφορά στα έτη 2020, 2030, 2040 και 2050. Στοχεύει, επίσης, στο να συμπεριληφθεί στο γερμανικό σχέδιο δράσης για το κλίμα 2050 και το σύνολο της οικονομίας, δηλαδή, η ενέργεια, τα κτίρια, οι μεταφορές, η βιομηχανία και η γεωργία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε το σχέδιο στην καγκελάριο Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει συβνοτνισμός δράσεων. Εάν η καγκελαρία το εγκρίνει, το σχέδιο θα πρέπει, επίσης, να λάβει πράσινο φως από τα συναρμόδια Υπουργεία και το Κοινοβούλιο.