Επιδότηση 8,75 εκατ. Ευρώ για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων Φορέων Υπουργείου Παιδείας

Επιδότηση 8,75 εκατ. Ευρώ για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων Φορέων Υπουργείου Παιδείας
energia.gr
Δευ, 25 Φεβρουαρίου 2019 - 19:23

Επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για παρεμβάσεις βελτίωσης του ενεργειακού προφίλ των εγκαταστάσεών τους, αλλά και για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης μπορούν να διεκδικήσουν πανεπιστήμια και τεχνολογικοί φορείς του Υπουργείου Παιδείας. 

Οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν μέσω ενός νέου προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού, 8,75 εκατ. ευρώ, κατόπιν αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβληθούν στο χρονικό διάστημα από 10 Απριλίου, έως 31 Δεκεμβρίου 2019. 

Το πρόγραμμα έχει τίτλο "Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων-Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και Αξιοποίησης Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, φοιτητικές εστίες και εγκαταστάσεις τεχνολογικών φορέων του υπουργείου Παιδείας", ενώ στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εποιδεικτικές δράσεις για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, μέχρι του ποσού των 70.000 ευρώ. 

Τέτοιες δράσεις μπορούν να είναι η αντικατάσταση συμβατικών οχημάτων μετακίνησης με αντίστοιχα ηλεκτρικά, καθώς και η εγκατάσταση μικρού δικτύου ηλεκτρικών ποδηλάτων. Οι υπηρεσίες μεταφοράς θα παρέχονται χωρίς αντίτιμο, ενώ η όποια εγκατάσταση θα πρέπει να είναι πλήρης και λειτουργική. 

Παράλληλα, χρηματοδότηση προβλέπεται για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, όπως για παράδειγμα, για επεμβάσεις επί του κελύφους με προσθήκη μόνωσης, την αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, καθώς και η αντικατάσταση συστήματος καυστήρα, λέβητα και σωληνώσεων, με σύστημα που επιτρέπει τη χρήση ΑΠΕ. 

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί φορείς μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για την αξιοποίηση ΑΠΕ, όπως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual), αλλά και την κατασκευή εγκατάστασης τυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας υψηλής αποδοτικότητας.