Η διανομή μίας επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας ή ενός καροτσιού μεταφοράς αγαθών σε καθέναν από τους 10.800.000 πολίτες της Ελλάδας είναι το επόμενο βήμα του προγράμματος που εφαρμόζει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με στόχο να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η λανθασμένη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας.

Τα παραπάνω επισήμανε χθες, Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, από τη Νέα Μάδυτο του δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της δράσης του Δήμου Βόλβης για τη δωρεάν διανομή τσαντών πολλαπλής χρήσης σε μαθητές και καθηγητές.

Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε: «Δεσμεύτηκα στους παρευρισκόμενους ότι μετά τις τέσσερις περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται αυτή η δράση (σ.σ. εκτός από τον δήμο Βόλβης στο πρόγραμμα μετέχουν κι οι δήμοι Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, και Αλοννήσου), ο στόχος είναι να διανεμηθεί μία τσάντα ή ένα μέσο μεταφοράς σε κάθε Ελληνα πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΑΝ προετοιμάζει έναν μεγάλο διαγωνισμό, που θα ξεκινήσει από 10 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με στόχο να φτάσουμε τελικά να καλύψουμε τον πληθυσμό της Ελλάδας. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ετοιμάζει ήδη τη διαδικασία της συμφωνίας πλαισίου για την προκήρυξη, με στόχο να τροφοδοτηθεί και η ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης».

Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση, ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι μαζί με τον δήμαρχο Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, διανεμήθηκαν υφασμάτινες τσάντες πολλαπλής χρήσης σε 200 μαθητές και καθηγητές του λυκείου και γυμνασίου Νέου Μαδύτου. «Οι τσάντες αυτές αποτελούν το πρώτο στάδιο της διανομής στον δήμο Βόλβης του προγράμματος του ΕΟΑΝ για την αντικατάσταση της λεπτής πλαστικής σακούλας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εξηγήσαμε στους μαθητές και τους καθηγητές τα αρνητικά αποτελέσματα της λανθασμένης χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, ιδίως στη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας και στα προστατευόμενα είδη της, ιδιαίτερα στα θηλαστικά και κητώδη, αλλά και στο τουριστικό προϊόν και την ποιότητα ζωής στη χώρα γενικά. Εξηγήσαμε στους μαθητές πώς αξιοποιείται το περιβαλλοντικό τέλος, που στο σύνολό του θα επιστραφεί στους πολίτες», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «ζητήσαμε από τα παιδιά να γίνουν οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης και να μεταφέρουν σε κάθε σπίτι το μήνυμα του περιορισμού της χρήσης λεπτής πλαστικής τσάντας». Μαθητές και καθηγητές έθεσαν από την πλευρά τους ερωτήματα για το πώς μπορούν τα σχολικά συγκροτήματα, σε επίπεδο κτηρίων, να συνδράμουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο κ. Φάμελλος, υπενθύμισε ακόμη ότι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, με τους τέσσερις δήμους, προβλέπει τη διανομή περισσότερων από 10.000 υφασμάτινες τσάντες, 47.600 πλαστικές πολλαπλών χρήσεων και 2.350 τροχήλατων καροτσιών λαϊκής. Ειδικά στον δήμο Βόλβης, που έχει πληθυσμό 23.478 ατόμων, προβλέπεται συνολικά η διανομή 2.350 πάνινων τσαντών, 10.150 πολλαπλής χρήσης και 500 καροτσιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΑΝ, στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2018, για τα περιβαλλοντικό τέλος των 3 λεπτών, βεβαιώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το ποσό των 15,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 516.886.140 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Οι εισπράξεις προήλθαν από το σύνολο των υπόχρεων που οφείλουν να αποδίδουν περιβαλλοντικό τέλος προς την ΑΑΔΕ.