Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απομάκρυνση δύο κορυφαίων στελεχών από την εταιρεία, ενώ τρίτο στέλεχος μετακινείται σε νέο πόστο. Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι οι αντιπρόεδροι της διοικούσας επιτροπής Alexander Medvedev και Valery Golubev πρόκειται να εγκαταλείψουν την εταιρεία, ενώ ο Vsevolod Cherepanov, επικεφαλής έως τώρα του τμήματος παραγωγής, θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Η Gazprom δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με το ποιος θα διαδεχθεί τους τρεις άνδρες.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος Alexei Miller, ο οποίος ηγείται του ρωσικού μονοπωλίου εξαγωγής φυσικού αερίου από το 2001, φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του, δήλωσαν αναλυτές της αγοράς στους Financial Times.

Συγκεκριμένα, αναλυτής από τη Μόσχα υποστήριξε ότι η αντικατάσταση του Miller είναι απίθανο να συμβεί μέχρι η εταιρεία να ολοκληρώσει τα στρατηγικής σημασίας έργα αγωγών που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι αλλαγές στη διοίκηση του ρωσικού κολοσσού έρχονται σε συνέχεια κύματος απολύσεων περιφερειακών διευθυντικών στελεχών της εταιρείας υπό την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μεταξύ των υποθέσεων ‘ξεπλύματος’ χρήματος, ξεχωρίζει αυτή του Raul Arashukov, συμβούλου του επικεφαλής μιας θυγατρικής της Gazprom, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία ότι έκλεψε φυσικό αέριο αξίας $460 εκατ. Ο γιος του Arashukov τέθηκε επίσης υπό κράτηση. Πατέρας και γιος αρνούνται τις κατηγορίες και παραμένουν κρατούμενοι.

Αν και η συγκεκριμένη υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θεωρείται απίθανο να οδήγησε στις χθεσινές απομακρύνσεις στελεχών της Gazprom, η εξέλιξη αυτή επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην εταιρεία.

Αναλυτής από το Λονδίνο δήλωσε στους Financial Times ότι πρόκειται για «αλλαγές σε όλη την κλίμακα» του ρωσικού κολοσσού, εκτιμώντας ότι «είναι απίθανο να συνδέονται με την υπόθεση Arashukov». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πιθανότατα η υπόθεση αυτή να «εξάντλησε απλώς την υπομονή των ανώτατων στελεχών αναφορικά με τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας».

Η εταιρεία δεν σχολίασε τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στις συγκεκριμένες αλλαγές των τριών ανώτερων στελεχών της.

Ένας αναλυτής επενδύσεων με έδρα τη Μόσχα δήλωσε: «Πρόκειται για ένα καθαρά τεχνικό βήμα. Ο Medvedev δε συμμετείχε στις δραστηριότητες της εταιρείας εδώ και κάποιο διάστημα και αναμενόταν η αποχώρησή του. Ο Golubev αναμενόταν να αποσυρθεί λόγω ηλικίας και ο Cherepanov θα υποστεί μία εσωτερική μετακίνηση, κάτι που δεν είναι ασύνηθες για τη Gazprom».

Άλλος αναλυτής από τράπεζα με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι οι απολύσεις των περιφερειακών διοικητικών στελεχών δεν έχουν καμία σχέση με τον Miller, στον οποίο επιβλήθηκαν πέρυσι κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. «Όλοι αυτοί δεν ήταν άνθρωποι του Miller», υποστήριξε.

Ο Medvedev, ο οποίος ήταν επικεφαλής της θυγατρικής με ευθύνη τις εξαγωγές, Gazprom Export, για 12 χρόνια μέχρι το 2014 και έπειτα αναπληρωτής πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, αναμένεται να παραιτηθεί για να επικεντρωθεί στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Zenit και στο Διεθνές Συνέδριο Επιχειρήσεων. Εξάλλου, την Παρασκευή διορίστηκε επικεφαλής και γενικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Αγίας Πετρούπολης.

Αναφορικά στο Διεθνές Συνέδριο Επιχειρήσεων, πρόκειται για ένα διεθνή, μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν 122 εταιρείες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom. Ασχολείται με οικονομικά ζητήματα και επεξεργάζεται προτάσεις για την άρση των φραγμών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε ότι οι αντικαταστάτες των τριών στελεχών θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.