Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ - Κομισιόν για την Πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ - Κομισιόν για την Πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων
του Κώστα Δεληγιάννη
Τρι, 26 Φεβρουαρίου 2019 - 14:56

Η διαδικασία επανεκκίνησης της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη θα τεθεί σήμερα εκ νέου επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), σε τηλεδιάσκεψη που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών.

Οι σημερινές συνομιλίες θα πάρουν τη «σκυτάλη» από την τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ θεωρούνται κρίσιμες καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η συμφωνία με τις Βρυξέλλες βρίσκεται στην τελική ευθεία, ώστε να κλείσει έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Επομένως, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι πιθανό να οριστικοποιηθούν βασικές παράμετροι για τον τρόπο επανέναρξης της αποεπένδυσης.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ζητήματα όπως το κατά πόσο θα υπάρξει νέα προκήρυξη ή αν θα προκριθεί κάποια «φόρμουλα» για επανενεργοποίηση του προηγούμενου διαγωνισμού, ενδεχομένως με τη δυνατότητα «εισόδου» και νέων επενδυτών.

Επίσης, θέματα προς διερεύνηση είναι αλλαγές στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), οι οποίες μπορεί να κάνουν πιο ελκυστικό το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο, με προεξάρχουσα την προσθήκη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου, μέσω του οποίου η ΔΕΗ θα αναλάβει ένα μέρος των τυχόν ζημιών που θα παρουσιάσουν οι μονάδες υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, για ένα σύντομο πάντως χρονικό διάστημα.

Τέλος, σημαντική παράμετρος είναι το αν θα διενεργηθεί νέα αποτίμηση για τις προς πώληση μονάδες. Ένα ενδεχόμενο που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς η αποτίμηση κατά τον πρώτο διαγωνισμό αποτύπωνε τη λογιστική και όχι την εμπορική τους αξία.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)