H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια της E.ON, από την επίσης γερμανική, RWE. Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν αντιβαίνει στους κανόνες περί υγιούς ανταγωνισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Η σημαντική αυτή εξέλιξη πρόκειται να μετασχηματίσει το τοπίο στην ενεργειακή αγορά της Γερμανίας. Η εξαγορά αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης και περίπλοκης ανταλλαγής που προκύπτει από τη διάσπαση της Innogy και τον καταμερισμό των περιουσιακών στοιχείων της, ανάμεσα στη μητρική εταιρεία 

RWE και στην E.ON. Με δεδομένη την ολοκλήρωση της συμφωνίασ, η RWE, που είναι ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, θα εξελιχθεί στον τρίτο ισχυρότερο παροχέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετά την ισπανική Iberdrola και την ιταλική Enel, καθώς παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροδότησης σε 20 εκατ. πελάτες και παροχής φυσικού αερίου σε άλλα 10 εκατ., η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Ευρώπη. Οι ανταγωνιστές είχαν διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις για το εάν η εν λόγω συμφωνία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και έτσι, θα πλήξει τον ανταγωνισμό.

Προ διετίας, το δίκτυο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι δραστηριότητες λιανικού εμπορίου της REW διασπάστηκαν από τον όμιλο, δημιουργώντας τη θυγατρική Innogy. Τον Μάρτιο του 2018 ανακοινώθηκε πως η E.ON εξαγόρασε την Innogy, μια συναλλαγή που περιλάμβανε την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με τη RWE.

Μέρος της συμφωνίας ήταν να αποκτήσει η RWE το 16,7% του μετοχικού κεφαλαίου της E.ON, μια συναλλαγή που θα πρέπει να εγκριθεί από τις γερμανικές και βρετανικές αρχές ανταγωνισμού. Η RWE χρειάζεται, επίσης, την έγκριση των ΗΠΑ για την απόκτηση τμήματος της E.ON στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ernst & Young (EY), η Ευρώπη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι από την αξία των συναλλαγών στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Σε παγκόσμια κλίμακα, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 546 συμφωνίες, που έφθασαν τα 256,3 δισ. δολάρια, αντανακλώντας άνοδο 28% από το 2017.

Στην Ευρώπη, η συνολική αξία των συμφωνιών στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 126,5 δισ. δολάρια, δηλαδή ήταν υπερδιπλάσιες από τα αντίστοιχα 50,3 δισ. δολάρια που είχαν σημειωθεί το 2017. Στον επιμέρους τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι συμφωνίες έφθασαν τις 253, αναλογώντας στο 46% του συνολικού όγκου. Η αξία των συμφωνιών ανανεώσιμων πηγών διαμορφώθηκε στα 48,3 δισ. δολάρια, καλύπτοντας το 19% του συνόλου, σύμφωνα με την έκθεση της EY.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΙRENA) είχε δηλώσει προ ημερών, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, πως η Ευρώπη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην υιοθέτηση καινοτομιών που υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα, το 15% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη προέρχεται από την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Σε γενικές γραμμές, όμως, το 2018 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε μεγάλο βαθμό χάρις στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, σχολιάζει η EY στη σχετική έκθεση.