Το Energia.gr σχολιάζει για μια ακόμη φορά, τα τεκταινόμενα στην κρίσιμη, γεωστρατηγικά, νοτιοανατολική Μεσόγειο και επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχει για την περιοχή η τουρκική «νευρικότητα», που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, όσο συνεχίζονται οι έρευνες της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

όπου σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την εύρεση εμπορικά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Τουρκική ελίτ προσποιείται πως η χώρα τελεί υπό τη διαρκή απειλή των εχθρικών γειτόνων της, αλλά από καιρού εις καιρόν, εμπλουτίζει το ρεπερτόριό της με τον ισχυρισμό ότι κινδυνεύει και από την παρέμβαση του «διεθνούς παράγοντα.»

«Εάν δεν προστατεύσουμε με αυστηρό τρόπο τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, γνωρίζουμε πολύ καλά πώς αυτό θα εμφανιστεί στο μέλλον», δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του στην Προύσα, ο Ταγίπ Ερντογάν. .

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ημέρες αργότερα έλεγε, με αφορμή τον διάπλου του δεύτερου μεγάλου πλωτού γεωτρύπανου που αγόρασε η Τουρκία, από τα Δαρδανέλια και αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων της κρατικής εταιρείας TPAO: «Με τον ίδιο τρόπο και στο Αιγαίο η στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πλούτος των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο για εμάς είναι στρατηγικός στόχος και εθνικό ζήτημα. Ποτέ δε θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού και του τουρκικού λαού και δε θα επιτρέψουμε αυτό και από εδώ και εμπρός».

Και συνέχισε ακόμα πιο προκλητικά: «Στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει τίποτα, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Ας το δουν και εκείνοι που έρχονται από μακριά σε εκείνη την περιοχή και οι εταιρείες τους», με την τελευταία φράση να αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή και προειδοποίηση κατά των ξένων πετρελαϊκών που επιχειρούν έρευνες στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το σχόλιο στον κάτωθι σύνδεσμο του energia.gr:

https://www.energia.gr/article/152230/oi-ereynes-gia-fysiko-aerio-sthn-kypriakh-aoz-kai-h-enteinomenh-toyrkikh-proklhtikothta