Στην χώρα της απεράντου λογοκλοπής, γνωστό εθνομηδενιστικό κέντρο ανεκάλυψε την «Γεωπολιτική Υπεραξία της Ελλάδος» σε βιβλίο που εξεδόθη προσφάτως (*) και οργάνωσε κοινωνική συγκέντρωση σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου ομίλησε ο εν Αθήναις πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάϊατ, ο υπουργός Εξωτερικών σ. Γ. Κατρούγκαλος, ο «σκιώδης» ομόλογος του της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος, ο γνωστός «ιστορικός» κ. Θάνος Βερέμης καθώς και διάφοροι όψιμοι Αμερικανόφιλοι της Αριστερής και της «δεξιάς».

Ο κ. Πάϊατ δεν έχασε την ευκαιρία να διατυπώσει τις απαιτήσεις της Υπερδυνάμεως απέναντι στην αριστερή Ελληνική κυβέρνηση. Οι έξη εντολές του Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Πομπέϋ είναι η «διασφάλιση της σταθερότητος στην περιοχή, η στενή στρατιωτική συνεργασία και γυμνάσια με τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οικονομικές επενδύσεις, ο ναυτιλιακός έλεγχος, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και η Ενέργεια.

Ειδικώς «η Προστιθεμένη Αξία της Ελλάδος στον ενεργειακό τομέα περνάει μέσα από τους αγωγούς φυσικού αερίου GIB, τις μονάδες εξαερώσεως LNG στην Ρεβυθούσα και Καβάλα (πλωτή) και στην αγορά Αμερικανικών φορτίων (δεύτερο αναμένεται συντόμως στις εγκαταστάσεις της ΔΕΦΑ).

Στον πολιτικό τομέα,  ADDED VALUE προσθέτει η συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρον ενώ η Ελλάδα «αναδύεται παίκτης-κλειδί» στον ανταγωνισμό (που ασκούν στην Αμερική), η Κίνα και Ρωσσία στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σαφέστερος δεν θα μπορούσε να είναι ούτε Ρωμαίος πραίτωρ της εποχής του Μάρκου Αυρηλίου, αλλά ο Αμερικανός πρέσβης λησμόνησε την έννοια της Αμοιβαιότητος (Reciprocity) που είναι βασική στις διεθνείς σχέσεις, για να είναι βιώσιμες.

Επειδή κανείς από τους παρισταμένους δεν την υπενθύμισε, ας θυμίσουμε μερικές παραλήψεις της.

Πρώτη παρανόηση: Η Γεωπολιτική αξία μιας χώρας δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της γεωγραφικής της θέσεως μέσα στο γεωπολιτικό παίγνιο των μεγάλων δυνάμεων αλλά και της Γεωοικονομικής της καταστάσεως στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Καθώς η Ελλάς διέρχεται από δεκαετή οικονομική κρίση, της οποία δεν διαφαίνεται το τέρμα και ο Ελληνικός πληθυσμός συρρικνούται κατά 50.000 ετησίως, δεν θα μπορέσει να ανθέξει στις μεταβολές «πολιτικής ισχύος», απέναντι στις πολυπληθείς χώρες της περιοχής (Τουρκία, Αίγυπτο και Αλβανία).

Όταν στη περίοδο 1946-52, πάλι απειλείτο ο Ελληνισμός από τον Σλαβικό κίνδυνο, η Αμερική του συμπαρεστάθη με το Δόγμα Τρούμαν, το Σχέδιο Μάρσαλ και την ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, η εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνισμού επνίγει στην λίμνη της Πρέσπας εξ αιτίας ΚΑΙ της Αμερικής. Αυτό δεν μπορούν να χωνέψουν οι Έλλληνες πατριώτες αλλ’ ούτε και πολλοί Αμερικανοί πολίτες.

Ιστορική παρανόηση: Η Ελληνική «νήσος» από αρχαιοτάτων χρόνων, ευρισκομένη στο μέσον της Ευρασίας δεν περίμενε την ανακάλυψη της Γεωπολιτικής της αξίας για να τοποθετηθή στις προτεραιότητες της παγκοσμίου στρατηγικής. Με τρείς ναυμαχίες της Σαλαμίνος , Ναυπάκτου και Ναβαρίνου εμπόδισε την εισβολή Περσών, Τούρκων και Ρώσσων στην βόρεια ακτή της Μεσογείου, ενώ ο Λέων Ίσαυρος ματαίωσε την κατάκτηση της Ευρώπης από τους Άραβες, ενωρίτερον της νίκης των Γάλλων στο Πουατιέ.

Αλλά και στην σύγχρονη εποχή, στην νίκη της ΑΝΤΑΝΤ στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο συνέβαλε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού στρατού στην Μακεδονία εναντίον των Βουλγαραυστριακών που ανάγκασε τον Πρώσσο στρατηγό Μόλτκε να μεταφέρει επειγόντως στρατεύματα στο Μακεδονικό μέτωπο, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των Γερμανών στο Δυτικό.

Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Χίτλερ έχασε έξη πολύτιμες εβδομάδες για να καταλάβει την Ελλάδα και τον ανθό της Γερμανικής νεολαίας στην Κρήτη, με συνέπεια να τον προλάβει ο Ρωσσικός χειμώνας προ της Μόσχας.

Η μοναδική συμφωνία της Χιτλερικής Γερμανίας με τους συμμάχους έγινε στην Λισαβώνα το 1944 που διασφάλιζε την «αβρόχοις ποσί», αποχώρηση δύο στρατειών της Βέρμαχτ απ’τα Βαλκάνια, για να διασώσει ο Ουίστων Τσώρτσιλ «την 8 προς 10 επιρροή δια την Ελλάδα», που είχε συμφωνήσει με τον Στάλιν. Με άφθονο Βρεταννικό αίμα και οικονομική βοήθεια εσώθη ο Ελληνικός πληθυσμός το 1945 από τον λιμό και το κομμουνιστικό φάσγανο.

Η Γεωπολιτική έμφαση εδόθη διαρκούντος του Ψυχρού Πολέμου στην Τουρκία λόγω γειτνιάσεως της με την τότε Σοβιετική Ένωση. αλλά ποία θα ήταν η στρατηγική της αξία, αν η Ελλάς εχάνετο γιά τους συμμάχους; Ποίος φορτηγός στόλος μετέφερε στην Κορέα και στο Ιράκ τα Αμερικανικά στρατεύματα; Ο ριψοκίνδυνος Ελληνικός. Η αποτυχία των Αμερικανών στην Συρία αποδεικνύει το λάθος να βασίζονται  στο «επιτήδειο ουδέτερο», την Τουρκία.      

Τρίτη παρανόηση της Γεωπολιτικής υπεραξίας της Ελλάδος: Ο νέος αντίπαλος της Αμερικής δεν είναι η Ρωσσία αλλά η Κίνα και η…Γερμανία, οι δύο ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις στο πλανήτη. Σφάλλουν οι Αμερικανοί που έχουν εκχωρήσει την Ελλάδα στην σφαίρα επιρροής του Κινεζικού και Γερμανικού κεφαλαίου. Η πρόσφατη Αραβογερμανική σύνοδος στο Σάρμ Έλ Σεήκ του Σινά άναψε «κόκκινο φωτάκι», στην Ουάσιγκτων και την Ιερουσαλήμ, δια τον κίνδυνο της αναπαλαίωσης της συμμαχίας Ούννων και Σουνιτών στην Εγγύς Ανατολή.

(*) Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ υπό του ιδίου, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ 2018 , σελ. 217.