Την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα, ενόψει του Eurogroup του Μαρτίου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσει και η εκκρεμότητα με το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την γεωθερμία και την νέα αρχή που θα αντικαταστήσει το Ι.Γ.Μ.Ε. 

Υπενθυμίζεται, πως είχαν τεθεί οι δυο διατάξεις σε δημόσια διαβούλευση, με φορείς να εκφράζουν αρκετές αντιρρήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος που αφορά τη ΔΕΠΑ, προβλέπεται ο διαχωρισμός της σε δύο εταιρείες την ΔΕΠΑ Υποδομών και την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην μεν πρώτη θα συγκαταλέγονται όλες οι δραστηριότητες που αφορούν την κατασκευή έργων, στα οποία συμμετέχει η υφιστάμενη ΔΕΠΑ, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας. Στην εταιρεία ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περιλαμβάνονται δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη  επέκταση και προμήθεια φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων ή μελλοντικών δικαιωμάτων της ΔΕΠΑ ΑΕ σε διεθνή έργα.

Γεωθερμία

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί γεωθερμικά πεδία σε 30 περιοχές της χώρας τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την μείωση του ενεργειακού κόστους σε εργασίες του πρωτογενή τομέα, αλλά και στη θέρμανση των κατοικιών. Στόχος όπως επισημαίνεται είναι «να καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες». Έχουν άλλωστε παρατηρηθεί φαινόμενα σε κάποιες περιοχές να υπάρχουν αντιδράσεις, υπό τον φόβο ότι η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα προκαλέσει προβλήματα στο περιβάλλον. Αξίζει να επισημανθεί, πως σύμφωνα με αναλυτές τα γεωθερμικά πεδία της χώρας μας θα μπορούσαν να καλύψουν το 9% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια και σε θέρμανση.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση της γεωθερμικών πεδίων. Δίνεται δε έμφαση στην ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων με θερμοκρασίες, έως 90 βαθμούς Κελσίου που μπορούν να καλύψουν ανάγκες, όπως τη θέρμανση και τη ψύξη κατοικιών. Φορέας διαχείρισης των τοπικών γεωθερμικών πεδίων ορίζεται η Οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παράλληλα, θα διατίθεται στους δήμους το 10% του ποσού των ετήσιων αναλογικών μισθωμάτων. Να σημειωθεί ακόμα πως η νέα αρχή που θα αντικαταστήσει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών θα αποτελεί τον εθνικό φορέα παρακολούθησης της γεωθερμίας. Τέλος, αναγνωρισμένα με ΦΕΚ υπάρχουν 32 γεωθερμικά πεδία.

Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών

Η νέα αρχή που θα αντικαταστήσει το Ι.Γ.Μ.Ε. εκτός από τις αρμοδιότητες που θα έχει στη γεωθερμία θα αναλαμβάνει για λογαριασμό του κράτους «ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο σε ζητήματα γεωλογικών κινδύνων από πλημμύρες, κατολισθήσεις, κ.α.». Το υπουργείο επισημαίνει πως το θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονίζεται με βάση τα πρότυπα ευρωπαϊκών γεωλογικών φορέων, ωστόσο επιστημονικοί φορείς ασκούν κριτική, τονίζοντας πως το νέο θεσμικό πλαίσιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Υποστηρίζουν δε πως η νέα μορφή θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της γραφειοκρατικής  λειτουργίας του θεσμού. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθαρίζει πως διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας.