Ερώτηση Παπαδημούλη προς Κομισιόν για την Προώθηση των Δράσεων Κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Ερώτηση Παπαδημούλη προς Κομισιόν για την Προώθηση των Δράσεων Κατά της Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Παρ, 1 Μαρτίου 2019 - 13:32

Ερώτηση στην Κομισιόν για τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή έρευνα της WWF για το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει: «Η ανθρώπινη υγεία βρίσκεται υπό απειλή, περισσότεροι από 430.000 άνθρωποι ετησίως χάνουν την ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, εξαιτίας του άνθρακα, κοστίζει στο Ευρωπαϊκό Σύστημα υγείας 62,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέχρι το 2050, περίπου 200 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να μεταναστεύσουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».

Η ίδια μελέτη επισημαίνει πως «ο σημερινός τρόπος ζωής για να καταστεί βιώσιμος θα απαιτούσε σε πόρους 2,6 φορές το μέγεθος του πλανήτη μας».

Ο κ. Παπαδημούλης τονίζει, σχολιάζοντας τα ευρήματα, πως «η εφαρμογή της «Συμφωνίας του Παρισιού» και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ κρίνεται ως αναγκαία». «Η Ε.Ε. ως κυρίαρχος παίκτης οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια», συμπληρώνει, και ζητά να μάθει από την Κομισιόν «μέσω ποιων χρηματοδοτικών εργαλείων προωθεί τους στόχους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», «ποια υπηρεσία της Ε.Ε. παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, και ποια η πρόοδος μέχρι στιγμής», καθώς και αν «σκοπεύει να δώσει κίνητρα στα ΚΜ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2017, για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

 

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

«Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της WWF για τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη είναι συγκλονιστικά. Η ανθρώπινη υγεία βρίσκεται υπό απειλή, περισσότεροι από 430.000 άνθρωποι ετησίως χάνουν την ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας του άνθρακα, κοστίζει στο Ευρωπαϊκό Σύστημα υγείας 62,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέχρι το 2050, περίπου 200 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να μεταναστεύσουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο σημερινός τρόπος ζωής για να καταστεί βιώσιμος θα απαιτούσε σε πόρους, 2,6 φορές το μέγεθος του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η μη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για περιβάλλον, κοστίζει στην ένωση περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως. Η εφαρμογή της «Συμφωνίας του Παρισιού» και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ κρίνεται ως αναγκαία. Η Ε.Ε. ως κυρίαρχος παίκτης οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Μέσω ποιων χρηματοδοτικών εργαλείων προωθεί τους στόχους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής;
  2. Ποια υπηρεσία της Ε.Ε. παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και ποια η πρόοδος μέχρι στιγμής;
  3. Σκοπεύει να δώσει κίνητρα στα κράτη-μέλη, μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2017, για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής;»