Εάν οι Ρώσσοι είναι βέβαιοι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος , τότε αυτός δεν είχε λόγο να πάει στην Μόσχα. Έπρεπε να περιμένει να τον καλέσουν. Δεν είναι σαν τις συνεντεύξεις με τους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς ή στο Μπλούμπεργκ, το αναγνωστικό κοινό των οποίων ελάχιστα τον γνωρίζει – οι Ρώσσοι και την οικογένεια  και την Ελλάδα ξέρουν πολύ καλά

Με την Ρωσσία οι σχέσεις μας δεν ήσαν ποτέ καλές και ενίοτε επιζήμιες. Ο πρώτος βασιλεύς της Ελλάδος ο Όθων έχασε τον θρόνο του ακριβώς γιατί  έπαιξε το Ρωσσικό χαρτί στον πόλεμο της Κριμαίας με τους Άγγλους το 1864.

Ο δημώδης ασματοποιός ακόμη σιγοτραγουδά «αν θέλεις Μπάρμπα Λάμπρο/ξαναπέρνα από την Άντρο» ενθυμούμενος το φιάσκο του Λάμπρου Κατσώνη στο ακρωτήριο Καφηρέα , ο οποίος επίστευσε  επί ματαίω ότι ο Ρώσσος ναύαρχος Ορλώφ  θ’ απελευθέρωνε την υπόδουλο Ελλάδα στους Τούρκους. Κι’ αν το 1792 , έτος οριστικής απογοητεύσεως του Κατσώνη από τη Ρωσσία ελησμονήθη , πρόσφατο είναι το περιστατικό του Κώστα Καραμανλή στους Κήπους του Έβρου που επιμένοντας στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έχασε την εξουσία  από τον Γιωργάκη Παπανδρέου το 2009.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδος είναι διαφορετικά απ’ ό,τι της Ρωσσίας. Η μεν Ρωσσική ομοσπονδία είναι μία εσωστρεφής απέραντος χώρα που εκτείνεται σε εννέα διαφορετικές ζώνες ώρας , η δε Ελλάς εξωστρεφής με μία μόνη ζώνη ώρας αλλά παγκοσμίου εμβελείας την οποία απολάβει μόνο το  αυτοκρατορικό μπαλέτο του Μπολσόϊ.  

Η Ρωσσία σπανίως υποστήριξε τα Ελληνικά συμφέροντα .Τις περισσότερες φορές απείλησε την εδαφική μας ακεραιότητα  με υπαρκτές και φανταστικές απειλές από την εποχή του Πανσλαβιστού Ιγνάτιεφ τον 19ον αιώνα μέχρις και του πατερούλη Στάλιν στον εικοστό. Τώρα ο πρόεδρος Πούτιν εξοπλίζει την Τουρκία συμβάλλοντας και  αυτός με την σειρά υου στην ασύμμετρο απειλή εξ Ανατολών.

Είχε την παρρησία ο Κυριάκος να ρωτήσει τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ τι μέλλει να πράξει εάν η χώρα μας πάει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίον στα δέκα μίλια;

Αμφιβάλλομε γιατί οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Αλλ’ αν ποτέ η Τουρκία μας επιτεθεί στην «Γαλάζια Θάλασσα», που θα τηλεφωνήσουν ; Στην Μόσχα ή στην φράου Μέρκελ; Αυτή θα τους παραπέμψει στην Ουάσιγκτον!

Θα ήταν η διευκρίνιση αυτή ο μόνος λόγος μιας επισκέψεως στη Μόσχα.