Έρευνα του Κογκρέσσου για το Ρόλο των ΗΠΑ στο Πυρηνικό Πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας

Έρευνα του Κογκρέσσου για το Ρόλο των ΗΠΑ στο Πυρηνικό Πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας
energia.gr
Δευ, 4 Μαρτίου 2019 - 07:54

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προωθούν ένα σχέδιο πώλησης πυρηνικής τεχνολογίας των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία που ενδεχομένως παραβιάζει κάποιους νομικούς περιορισμούς, σύμφωνα με έρευνα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσσο

Η σχετική έκθεση κάνει ειδική αναφορά στον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Michael Flynn, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αφού έγινε γνωστό ότι είχε πει ψέματα σχετικά με τις αμειβόμενες δραστηριότητες λόμπινγκ που ασκούσε για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Flynn είχε επίσης εργαστεί για IP3, μια κοινοπραξία των ΗΠΑ που επιθυμούσε να κατασκευάσει περισσότερες από δώδεκα πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, στις προσπάθειες άσκησης πιέσεων από την KT McFarland, η οποία απελύθη από τη θέση της βοηθού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου από τον διάδοχο του Flynn, τον στρατηγό HR McMaster. Η McFarland αργότερα αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της για  τη θέση της Πρεσβευτού των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη λόγω ανησυχιών σχετικά με αντιφάσεις στις απαντήσεις της σχετικά με τις σχέσεις συνεργατών του Προέδρου Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους, ιδίως όσον αφορά τις συζητήσεις μεταξύ του Flynn και του πρέσβη της Ρωσίας, Σεργκέι Κισλιάκ.

Σύμφωνα με το New Europe, η έκθεση της επιτροπής ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων σκιαγραφεί ένα επικερδές, αλλά νομικά επιλήψιμο σχέδιο που θα επέτρεπε σημαντική μεταφορά τεχνολογίας στο Ριάντ. Αυτό που ανησυχεί πολλούς βουλευτές τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι η διπλή χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας και ο φόβος ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Από τη μεριά του, ωστόσο, το Ριάντ επιμένει ότι οι φιλοδοξίες του περιορίζονται στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος του βασιλείου, το οποίο σήμερα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φάλι, δήλωσε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αναπτύξει τουλάχιστον 16 πυρηνικά εργοστάσια τα επόμενα 25 χρόνια για να παραγάγει το 15% των ενεργειακών της αναγκών έως το 2032. Το κόστος του σαουδαραβικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας πιθανόν να υπερβεί τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το πόσες εγκαταστάσεις που κατασκευάζουν οι Σαουδάραβες.

Το Ριάντ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία λήψης απόφασης σχετικά με την χώρα με την οποία επιθυμεί να συνεργαστεί για να αναπτύξει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος στην κορυφή μιας λίστας που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Ανησυχίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου διπλής χρήσης

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η δήλωσή του εντάσσεται σε μια μακρόχρονη αμερικανική πολιτική που χρονολογείται από το 1954, η οποία εμποδίζει οποιαδήποτε συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού του πλουτωνίου, που αργότερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προβεί στον εμπλουτισμό του ουρανίου σε επίπεδα κατάλληλα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ώστε να φτάσει έτσι τις τεχνολογικές δυνατότητες του νούμερο ένα εχθρού της, του Ιράν.

Σύμφωνα με την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, που σήμερα, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, τελεί εν αμφιβόλω, επιτρέπεται στο Ιράν να διατηρεί μικρό αριθμό πυρηνικών φυγοκεντρητών, μολονότι υποχρεούται να μεταφέρει το 97% των καυσίμων του εκτός της χώρας.

Κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με τη κυβέρνηση Trump πέρυσι, ο πρίγκιπας του Σαουδικής Αραβίας Μουχάμαντ Πρίγκιπας Σάλμαν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η χώρα του να δεχθεί επιθεωρήσεις από τον ΟΗΕ ή τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ακυρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία πυρηνικής ενέργειας με τη Σαουδική Αραβία, αν και θα χρειάζονταν μια εκτεταμένη πλειοψηφία ώστε να υπερισχύσει ενός πιθανού βέτο εκ μέρους του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.