Απαλλαγή Αστικής και Ποινικής Ευθύνης Εναντι Τρίτων για τη ΡΑΕ – «Ταφόπλακα» στο ΙΓΜΕ

Απαλλαγή Αστικής και Ποινικής Ευθύνης Εναντι Τρίτων για τη ΡΑΕ – «Ταφόπλακα» στο ΙΓΜΕ
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 4 Μαρτίου 2019 - 08:10

Απαλλαγή όλων των μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από την αστική ευθύνη έναντι τρίτων (ιδιωτών και όχι του Δημοσίου) για ζημίες που ενδεχομένως θα προκαλέσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Τα μέλη της Αρχής υπέχουν ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους μόνο εάν ενεργήσουν με δόλο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το νομικό καθεστώς που διέπει τα μέλη της ΡΑΕ συμπληρώνεται ώστε να ενισχυθεί η λειτουργική τους ανεξαρτησία. Τα μέλη του Ρυθμιστή, λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες ενδέχεται να ζημιώσουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στον τομέα της ενέργειας, κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ. «Στόχος είναι η θωράκισή τους από παρελκυστικές αγωγές τρίτων ιδιωτών, οι οποίοι, ενώ μπορούν να ικανοποιηθούν από την περιουσία της Αρχής, για τυχόν προκληθείσα βλάβη, ενδέχεται να κινηθούν και εναντίον των μελών ατομικά, με σκοπό επηρεασμό τους», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση.

 

Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στη ΡΑΕ

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται υπαγωγή της διαδικασίας επιλογής του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού που θα προσλάβουν - σύμφωνα με πρόσφατη Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου - σε ειδική διαδικασία, με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή του ΑΣΕΠ και μάλιστα για 79 θέσεις. Ειδικότερα, τροποποιείται το καθεστώς προσλήψεων για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η επιλογή του ειδικού επιστημονικού προσωπικού θα γίνεται μετά από αξιολόγηση των υποψηφίων, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ (και όχι μέσω ΑΣΕΠ), το οποίο θα ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας επί της διαδικασίας. Με την προτεινόμενη διαδικασία, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι επιταχύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των προσλήψεων και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα υποστελέχωσης της Αρχής.

Επίσης, τα μέλη της ΡΑΕ θα πρέπει να είναι μόνο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με υποχρέωση αναστολής οποιουδήποτε δημοσίου λειτουργήματος, συμπεριλαμβανομένου του δικηγορικού και οποιασδήποτε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας. Διατηρείται μόνον η δυνατότητα ανάληψης διδακτικών καθηκόντων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τέλος, προωθείται ο ...εξοστρακισμός μελών της Διοίκησης για επαναλαμβανόμενη απουσία από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Ειδικότερα, εκπίπτει από τη θέση του μέλος της Αρχής, το οποίο απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις ή πέντε εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. Η διαπίστωση θα γίνεται με πράξη του Προέδρου της Αρχής, η οποία θα διαβιβάζεται στο όργανο που διόρισε το μέλος, το οποίο οφείλει, εντός μηνός από τη λήψη της συγκεκριμένης πράξης, να εκδώσει τη σχετική πράξη έκπτωση του μέλους.

Σχετικά με την κατάργηση του ΙΓΜΕ και την ίδρυση του ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΙΓΜΕ, κ. Χάρη Σμυρνιώτη, οι νέες ρυθμίσεις κατάργησης του Ινστιτούτου αποτελούν την ίδια καταστροφική επιλογή με την ίδρυση, προ εξαετίας του ΕΚΒΑΑ (το οποίο είχε απορροφήσει το ΙΓΜΕ) σε ότι αφορά την έρευνα του ορυκτού πλούτου της χώρας και το περιβάλλον.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «με την κατάργηση του ΙΓΜΕ και ίδρυση του ΕΑΓΜΕ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο μετατρέπεται σε δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού-γνωμοδοτικού χαρακτήρα».  Η λειτουργία του νέου φορέα, καταγγέλλει ο κ. Σμυρνιώτης, γίνεται με μια νομική ακροβασία τόσο σε ότι αφορά το προσωπικό όσο και σχετικά με την εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ, που λόγω οικονομικών λειτουργικών δυσκολιών του ΕΛΚΕ (Ειδικού Λογαριασμού) παγώνουν.

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, αλλά και πολλές άλλες διατάξεις που αφορούν ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ, αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.