Γ. Γκύλλης: Χωρίς τη Συμμετοχή των Κατοίκων, ΑΠΕ στα Νησιά Δεν Θα Υπάρξουν

Γ. Γκύλλης: Χωρίς τη Συμμετοχή των Κατοίκων, ΑΠΕ στα Νησιά Δεν Θα Υπάρξουν
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 4 Μαρτίου 2019 - 08:12

Η Σίφνος επιλέχθηκε πρόσφατα από τη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα σε έξι νησιά, όπου θα στηριχθεί η πορεία ενεργειακής τους μετάβασης. Στην απόφαση έπαιξε σημαντικό ρόλο η δραστηριότητα της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου, η οποία προτίθεται να δημιουργήσει έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Για τις δράσεις της συνεταιριστικής εταιρείας μίλησε στο Energia.gr το μέλος της, Γιάννης Γκύλλης.

Η πρωτοβουλία για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών ξεκίνησε το 2016 από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Παράλληλα, στόχος ήταν οι ίδιοι οι κάτοικοι των νησιών να υλοποιήσουν το σχέδιο, χωρίς κάποια κεντρική οργάνωση. Όπως αναφέρει στο Energia.gr o κ. Γιάννης Γκύλλης «η Σίφνος επιλέχθηκε μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νησί». «Τα μέλη της αντιπροσωπείας πήραν υπόψη τους τις απόψεις της κοινωνίας και αφού διαπίστωσαν σύμπνοια για την πρόταση της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου μας κατέταξαν στα έξι πιλοτικά νησιά και θεωρούν ότι το παράδειγμα της Σίφνου μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα νησιά» τονίζει ο κ. Γκύλλης. «Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από πολλούς φορείς, η οποία θα προωθήσει το συνολικό σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών», προσθέτει.

Βέβαια, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συναντά και στη χώρα μας μεμονωμένες αντιδράσεις πολιτών, με αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες που στηρίζουν την κατεύθυνση αυτή να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. «Αντίστοιχες αντιδράσεις είχαμε και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπενθυμίζει ο κ. Γκύλλης, επισημαίνοντας πως «αυτό που ξέρουν όλοι είναι ότι πατάω το κουμπί και έχω ρεύμα δεν με ενδιαφέρει όμως από που έρχεται, δεν έχω ιδέα και σε καμία  περίπτωση δεν θέλω στην αυλή μου να μπει ανεμογεννήτρια». Μάλιστα, υπογραμμίζει πως για να αμβλύνουν την αντίδραση των κατοίκων σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. υιοθέτησαν τη λύση των ενεργειακών κοινοτήτων. Η θεσμοθέτησή τους στη χώρα μας έγινε πρόσφατα και ήδη έχουν πάρει σάρκα και οστά σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Το παράδειγμα της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου προηγείται χρονικά του νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες, και προγραμματίζει τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Τα μέλη της έχουν καταθέσει αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την άδεια λειτουργίας του, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμα εξεταστεί. Το νησί της Σίφνου ανήκει στην κατηγορία των νησιών που δεν είναι διασυνδεδεμένα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με την αξιοποίηση των συμβατικών καυσίμων. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει εγκαταστήσει δύο ανεμογεννήτριες οι οποίες θα μπουν σε λειτουργία μέχρι τέλος Μαρτίου. Ο κ. Γκύλλης σημείωσε πως οι ΑΠΕ στην αρχή αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη δυσπιστία από τους κατοίκους, ωστόσο τα μέλη της πρωτοβουλίας τους εξήγησαν τα πλεονεκτήματα που θα υπάρχουν σε περίπτωση μιας πετρελαϊκής κρίσης. «Χωρίς τη συμμετοχή των κατοίκων ΑΠΕ στα νησιά δεν θα υπάρξουν» τονίζει ο ίδιος καταλήγοντας.