Σε πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση μειοψηφικού μεριδίου της εταιρείας ειδικού σκοπού, «Αριάδνη Interconnection», σε στρατηγικούς εταίρους από τον ευρωπαϊκό κλάδο  μεταφοράς ενέργειας, σκοπεύει να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ, εκ παραλλήλου με τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για την ανάθεση της κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου των δυο σταθμών μετατροπής ενέργειας στην Κρήτη και την Αττική. Αυτό αποκάλυψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, από του βήματος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονο 

ενδιαφέρον από ισχυρούς παίκτες του κλάδου, τόσο για συμμετοχή στην Αριάδνη, στην οποία έχει ανατεθεί από τη ΡΑΕ, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Αττική, όσο και για την καθαυτή κατασκευή του έργου. 

Ο κ. Μανουσάκης τόνισε, επίσης, ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην εποχή των διασυνδέσεων και των καθαρών πηγών ενέργειας που ξεπροβάλλει στο χώρο της ενεργειακής αγοράς της Ελλάδας, ενώ, πρόσθεσε ότι η διάσπαση της εταιρείας, το καλοκαίρι του 2017, απετέλεσε κομβικό σημείο για τον μετασχηματισμό της από μια «παλαιάς κοπής ΔΕΚΟ σε μια πρότυπη δημόσια επιχείρηση που λειτουργεί αποδοτικά και υλοποιεί, με ταχύτητα, καίριας σημασίας έργα υποδομών, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υπηρετώντας πάντα το δημόσιο συμφέρον και χωρίς καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα.»

Όπως υποστήριξε ο κ. Μανουσάκης, απτή απόδειξη αυτής της μεταστροφής είναι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εταιρείας υπό το νέο καθεστώς, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα και θα καταδείξουν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας. 

Ο ΑΔΜΗΕ πέτυχε, επίσης, να τριπλασιάσει τις δαπάνες για επενδύσεις γεγονός που κατά τον επικεφαλής αντανακλά την επιτάχυνση μιας σειράς μεγάλων έργων, με προϋπολογισμούς ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που καθυστερούσαν επί χρόνια. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανουσάκη,  είναι η Β’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. 

«Η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής όταν ολοκληρωθεί το 2022», κατέληξε ο ίδιος, «θα εντάξει την Κρήτη στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της υπόλοιπης Ευρώπης, μετατρέποντάς την σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για έργο υψηλότατων τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων, προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, που θα διπλασιάσει την περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ και θα διευρύνει την τεχνογνωσία του, οδηγώντας τον στην πρώτη κατηγορία των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ευρώπης».