Ο Ρόλος της ΕΔΕΥ στην Ασφάλεια των Υπεράκτιων Εργασιών Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων

Ο Ρόλος της ΕΔΕΥ στην Ασφάλεια των Υπεράκτιων Εργασιών Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων
energia.gr
Δευ, 4 Μαρτίου 2019 - 20:38

Η ασφάλεια των εργαζομένων στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι οι πρωταρχικοί στόχοι για τους οποίους εργάζεται η ομάδα παρακολούθησης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων της ΕΔΕΥ.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. διαχειρίζεται για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου τα αποκλειστικά δικαιώματά του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα και στο πλαίσιο των ως άνω αρμοδιοτήτων της προστέθηκε, το 2016, η υποχρέωση του Ν. 4409/2016 «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του Π.Δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις»2, βάσει του άρθρου 8 παρ. 4 του οποίου η ΕΔΕΥ ανέλαβε τα καθήκοντα της Αρμόδιας Αρχής.

Δεδομένου, ότι η ΕΔΕΥ ξεκίνησε στην πράξη τη λειτουργία της μόνο από το 2017, οπότε και ξεκίνησε η στελέχωσή της, η επιτυχής εκπλήρωση του σημαντικότατου ρόλου που της είχε ανατεθεί με το Ν. 4409/2016 αποτελούσε μια σημαντική πρόκληση. Η λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί δόθηκε μέσω της απευθείας συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development), διενεργώντας ανεξάρτητο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη συμβούλου – εμπειρογνώμονα που θα παρείχε συνδρομή στην ΕΔΕΥ για την επιτυχή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα.

Περισσότερα για το ρόλο της ΕΔΕΥ στην Ασφάλεια των Υπεράκτιων Εργασιών Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων μπορείτε να διαβάσετε στον κάτωθι σύνδεσμο του Energia.gr: 

https://www.energia.gr/article/152461/o-rolos-ths-ellhnikhs-diaheiristikhs-etaireias-ydrogonanthrakon-sthn-asfaleia-ton-yperaktion-ergasion-ereynas-kai-ekmetalleyshs-ydrogonanthrakon