Απειλούν με «Λουκέτο» του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης και Μπλακ Αουτ Μετά την Καταδίκη

Απειλούν με «Λουκέτο» του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης και Μπλακ Αουτ Μετά την Καταδίκη
energia.gr
Τρι, 5 Μαρτίου 2019 - 10:39

«Εμφύλιος» ξέσπασε στη ∆ΕΗ μετά την καταδικαστική απόφαση κατά τριών πρώην διευθυντών του ορυχείου Νότιου Πεδίου στην Κοζάνη ως υπευθύνων για τη μόλυνση του πόσιμου νερού τεσσάρων οικισμών της περιοχής με εξασθενές χρώμιο. Υψηλόβαθμα στελέχη της ∆ΕΗ απειλούν τώρα με κλείσιμο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου ∆ημητρίου, του μεγαλύτερου ΑΗΣ της χώρας, αρνούμενοι να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης της τέφρας μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Το κλείσιμο του ΑΗΣ, που θα έθετε σε δοκιμασία την ομαλή τροφοδοσία της χώρας, απετράπη με παρέμβαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Μανώλη Παναγιωτάκη. Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ∆ΕΗ προειδοποιεί πως αν κλείσει ο σταθμός, οι συνδικαλιστές θα κλείσουν και όλους τους υπόλοιπους, ενώ καλεί όποιον φοβάται να αναλάβει ευθύνες να παραιτηθεί. Η συνέχεια θα δοθεί στη συνεδρίαση του ∆Σ της ∆ΕΗ την ερχόμενη Πέμπτη, που θα ασχοληθεί και με το συγκεκριμένο θέμα.

 

Η εντολή και η παρέμβαση

«Σταματήστε τώρα να παραλαμβάνετε τέφρα!» ήταν η εντολή σε οργισμένο ύφος που έδωσε στους υφισταμένους του ο σημερινός διευθυντής του Ορυχείου Νότιου Πεδίου, Οδυσσέας Σούλης, αμέσως μόλις βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όπως περιγράφουν στο «Εθνος» αυτόπτες μάρτυρες. Ο ίδιος είχε μόλις αθωωθεί, αλλά οι τρεις προκάτοχοί του είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση από 8 έως 18 μηνών με αναστολή, ως υπεύθυνοι για μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη διαχείριση τέφρας του ΑΗΣ Αγίου ∆ημητρίου, που έπαιξε τον δικό της ρόλο στη μόλυνση του νερού. Σύμφωνα με το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας από τους κατηγορουμένους και τους συνηγόρους υπεράσπισής τους, πιθανή καταδικαστική απόφαση θα έθετε σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας του σταθμού. Οπως ειπώθηκε, οι ορυχειάρχες θα είναι πλέον όμηροι κάθε πιθανής νέας προσφυγής των κατοίκων και δεν θα αναλαμβάνουν την ευθύνη, υπό τον φόβο και δικής τους καταδίκης. Μάλιστα, με δεδομένη τη συγκεκριμένη απόφαση, στο εξής δεν θα έχουν το ελαφρυντικό της αμέλειας, το οποίο αναγνωρίστηκε στα τρία στελέχη.

Η απειλή ενεργοποιήθηκε ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης. Η εντολή του σημερινού διευθυντή προκάλεσε αναστάτωση στους παρευρισκομένους. Η μη παραλαβή της τέφρας που παράγεται από την καύση του λιγνίτη στις πέντε μονάδες του ΑΗΣ θα «έπνιγε» το εργοστάσιο μέσα σε 48 ώρες και θα οδηγούσε σε παύση λειτουργίας του, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και σταματώντας την τηλεθέρμανση που ζεσταίνει την πόλη της Κοζάνης.

Η εντολή άρθηκε με παρέμβαση του επικεφαλής της ∆ΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά. Αποφασίστηκε να λειτουργήσουν όλα κανονικά έως την Πέμπτη 8 Μαρτίου, όταν το θέμα θα συζητηθεί στο ∆Σ της επιχείρησης.

 

Το μήνυμα της ΓΕΝΟΠ

«Αν τολμήσουν να κλείσουν τον ΑΗΣ Αγίου ∆ημητρίου, θα κλείσουμε εμείς όλους τους άλλους. ∆εν παίζει κανείς με την τροφοδοσία της χώρας» διεμήνυσε μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ∆ΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. «Πρόκειται μόνο για μια πρωτόδικη απόφαση με αναστολή, η οποία αφορά τη μη τήρηση κάποιων περιβαλλοντικών όρων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επιπλέον, η συγκεκριμένη πηγή δεν υδροδοτεί σήμερα τους οικισμούς» προσέθεσε, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα: «Οποιος δεν θέλει να αναλάβει ευθύνη και θέτει τέτοιου είδους διλήμματα δεν έχει παρά να παραιτηθεί».

 

Η μόλυνση του νερού και η παραπομπή

Η πολύκροτη υπόθεση απασχολεί την τοπική κοινωνία από το 2012, όταν σε έλεγχο της ΔΕΥΑ Κοζάνης βρέθηκαν υψηλά ποσοστά εξασθενούς χρωμίου στο νερό της πηγής που υδροδοτούσε τότε τα χωριά Ακρινή, Αγιος Δημήτριος, Ρυάκιο και Κοιλάδα. Επειτα από μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσαν δύο από τους κοινοτάρχες και με βάση πόρισμα πραγματογνωμόνων του ΑΠΘ που «έδειχνε» ως υπεύθυνη τη διαχείριση της τέφρας, παραπέμφθηκαν να καθίσουν στο εδώλιο τα τέσσερα στελέχη που διετέλεσαν διευθυντές του ορυχείου Νότιου Πεδίου από το 2012 έως σήμερα.

 

Η ετυμηγορία

Η δίκη ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και οι τρεις από τους τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι, παρά το γεγονός ότι κατατέθηκαν στοιχεία από πληθώρα μαρτύρων που «ενοχοποιούν» τα πετρώματα της περιοχής για τη μόλυνση του νερού. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η έκπλυση της τέφρας λόγω μη ορθής διαχείρισης και η διείσδυσή της στον υδροφόρο ορίζοντα έπαιξαν ρόλο στη μόλυνση των πηγών. Ο σημερινός διευθυντής αθωώθηκε, καθώς δεν είχε εμπλοκή την επίμαχη περίοδο, ενώ οι τρεις που καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Η καταδικαστική απόφαση παρέχει ένα επιπλέον «όπλο» στους κατοίκους του χωριού Ακρινή στον αγώνα που δίνουν για την υλοποίηση της ειλημμένης απόφασης για μετεγκατάστασή του. Ο οικισμός είναι περικυκλωμένος από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αλλά η μετεγκατάσταση δεν προχωράει, καθώς δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη κάτω από τον οικισμό. «Ετοιμαζόμαστε να προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τη μη εφαρμογή νόμου του κράτους και για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης, ο οποίος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγών για αποζημιώσεις σε πληττόμενους σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη και στο Εφετείο.

 

(«ΕΘΝΟΣ»)