Το εάν και πως θα έρθει το αμερικανικό αέριο στην Ευρώπη θα καθοριστεί από την ίδια την αγορά τόνισε στο Delphi Forum ένας από τους πιο καλούς γνώστες του ενεργειακού τομέα αλλά και των οικονομικών και γεωπολιτικών ισορροπιών, ο Αμερικανός πρέσβης Richard Morningstar.

Πράγματι στις 12 Μαρτίου, η αγορά φέρνει ένα ακόμη μεγάλο φορτίο φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της ελληνικής αγοράς αερίου και διαφοροποιώντας ακόμη περισσότερο την ενεργειακή προμήθεια και ασφάλεια του ελληνικού συστήματος. Πρόκειται για φορτίο που φέρνει μια εταιρεία με ισχυρούς δεσμούς με τον αμερικανικό παράγοντα, η Μυτιληναίος.

Το φορτίο έχει εκφορτωθεί από το ένα από τα δύο μεγάλα εξαγωγικά terminals των ΗΠΑ, το περίφημο Cove Point, που ανήκει στην εταιρεία Dominion Cove Point LNG, L.P. Το πλοίο που το μεταφέρει είναι το BW GF Suez Brussels ενώ το συνολικό μέγεθος του φορτίου 155 χιλιάδες υγρά κυβικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια μετά την επανάσταση που έφερε η αξιοποίηση των σχιστολιθικών πεδίων στις ΗΠΑ με την τεχνική του fraction (σχάση) το αμερικανικό LNG κερδίζει συνεχώς έδαφος και αναδεικνύεται σε καταλύτη αλλαγών για την διεθνή αγορά του αερίου. Τον περασμένο Νοέμβριο οι εξαγωγές LNG των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω πλοίων ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία το όριο των 100 εκατ. κυβικών ποδιών. Πέρυσι οι αμερικανικές εξαγωγές LNG υπερδιπλασιάστηκαν με κυριότερους προορισμούς τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, τη Γαλλία, την Πολωνία. Η τάση για το εμπόριο του LNG αναμένεται ανοδική, το ίδιο και το μερίδιο των αμερικανικών εξαγωγών για τα επόμενα χρόνια.

 

(capital.gr)