Οι βρετανικές τράπεζες θα είναι σε θέση να δανείζονται σε ευρώ από την Τράπεζα της Αγγλίας, αρχής γενομένης από την προσεχή εβδομάδα, σε μία ακόμη κίνηση τόνωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση άτακτης εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε, όμως, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για σοβαρή διαταραχή στις αγορές εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλθει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, δίχως συμφωνία για τους όρους εξόδου.

Η BoE ενεργοποίησε μιαν αδρανή, έως σήμερα, γραμμή swap με την ΕΚΤ, που χρονολογείται από την εποχή της κρίσης, που της επιτρέπει να παρέχει ευρώ σε οποιαδήποτε βρετανική τράπεζα τα χρειάζεται για να συνεχίσει να λειτουργεί σε περίπτωση κρίσης χρηματοδότησης.

Παρόμοιοι διακανονισμοί με την Federal Reserve επιτρέπουν στην Τράπεζα της Αγγλίας, την ΕΚΤ και ορισμένες άλλες τράπεζες, να χορηγούν δολάρια σε τοπικές τράπεζες, σε περίπτωση έκτακτου χρηματοπιστωτικού γεγονότος.

O νέος μηχανισμός σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα της BoE για να διασφαλίσει ότι το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό για να αντέξει ακόμη και μια σοβαρή επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας εάν το Brexit έχει άσχημη εξέλιξη.

Οι τράπεζες έχουν πάρει εντολή να απορροφήσουν τα πάγια ενεργητικά τους και να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, ώστε να διασφαλίσουν πως θα συνεχιστεί ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.