Αισθητή μείωση της τάξης του 35% παρουσιάζει το κόστος καυσίμων της ηλεκτροπαραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), που αποτυπώνεται στν τελική μείωση κατά 8% των λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά, μετά και τις αλλαγές που ισχύουν φέτος, σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή διαμόρφωσης της κιλοβατώρας.  

Σε σύγκριση με το κόστος καυσίμων, η επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα έχει μειωθεί, από 5,02 σεντ που ήταν το προηγούμενο δίμηνο, σε 3,43 σεντ, πράγμα που σημαίνει πως μια οικία με διμηνιαία μέση κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες πλήρωσε επιπλέον 50,20 ευρώ για κόστος καυσίμων το προηγούμενο δίμηνο, ενώ τώρα θα πληρώσει 30,43 ευρώ!

Στον τελικό λογαριασμό, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους συντελεστές που τον καταρτίζουν, ήτοι, ηλεκτρισμός, μεταφορά, επικουρικά, προμήθεια, μέτρηση, ΥΔΩ, ΑΠΕ, ΦΠ, με βάση και τις αλλαγές που υπήρξαν φέτος, στον υπολογισμό κόστους της κιλοβατώρας σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και ισχύουν από τον Ιανουάριο, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρων που στον προηγούμενο λογαριασμό πλήρωσε 233,07 ευρώ, για το τρέχον δίμηνο θα κληθεί να πληρώσει 214,74.

Η αισθητή μείωση στο κόστος καυσίμου, αφορά σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των διεθνών τιμών που προηγήθηκε, καθώς μετακυλίονται με χρονική καθυστέρηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.  

Επίσης, σημαντικός παράγοντας που αφαίρεσε κόστος από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, είναι και η απόφαση της ΡΑΕΚ με την οποία υποχρέωσε την ΑΗΚ να μην υπολογίζει στους λογαριασμούς, από το τρέχον έτος, το επιπλέον κόστος που προκύπτει λόγω της μεγάλης καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της μονάδας 3 του Βασιλικού. Η μονάδα 3 καίει μαζούτ και το γεγονός έχει παραμείνει επ' αρκετό, σε αδράνεια αφού δεν επιδιορθώθηκε έγκαιρα, οδηγεί σε χρήση ακριβού ντίζελ. Με τις νέες ρυθμίσεις, το επιπλέον κόστος αναλαμβάνει, πλέον, η ΑΗΚ και τούτο μειώνει το κόστος καυσίμου για τους καταναλωτές.