Παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής για τον Eastmed στις 20 Μαρτίου

Παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής για τον Eastmed στις 20 Μαρτίου
energia.gr
Τρι, 5 Μαρτίου 2019 - 19:08

Στις 20 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας που αφορά στην κατασκευή του αγωγού EastMed. 

Οι ηγέτες των τριών χωρών, Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν, πιθανότατα, στο Ισραήλ, αντί για την Κνωσό της Κρήτης που είχε προγραμματιστεί αρχικά, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Οι τρείς ηγέτες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον αγωγό EastMed, κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής, στην Μπερ Σέβα, υπό την προϋπόθεση ότι το έργο θα λάμβανε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό συνέβη και συνεπώς απομένει η υπογραφή της από την πολιτική ηγεσία των τριών χωρών της περιοχής, με την οποία θα συζητήσει σημαντικά θέματα για την ενέργεια ο  κ. Πομπέο. Οι ΗΠΑ, κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρέχουν, κατ' αυτό τον τρόπο, τη στήριξή τους στον αγωγό, αλλά δείχνουν, ταυτόχρονα, ότι, Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ θα έχουν την πρωτοκαθεδρία για το νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, πολύ δε μάλλον από τη στιγμή που τα νέα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ, εδραιώνουν την παρουσία της Ουάσιγκτον στην περιοχή.