Η κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για την ένταξή της στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» της Κίνας, αναφέρουν σε χθεσινό τους ρεπορτάζ οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

«Η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ενόψει της επίσκεψης» του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ιταλία στα τέλη Μαρτίου, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ο Μικέλε Γκεράτσι, υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κινεζικής αγοράς για τα ιταλικά προϊόντα.

Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», την οποία προωθεί τα τελευταία χρόνια ο Σι, έχει σκοπό η Κίνα να αποκτήσει θαλάσσιες και χερσαίες συνδέσεις με τη νοτιοανατολική και την κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, χάρη σε ένα δίκτυο υποδομών που χονδρικά ακολουθεί την πορεία του προαιώνιου Δρόμου του Μεταξιού.

Πέραν της τόνωσης του εμπορίου και των επενδύσεων, ο Σι επιδιώκει παράλληλα να αυξηθούν οι ανταλλαγές σε πεδία όπως αυτά της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν ήδη απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις προς τη Ρώμη ότι η συνεργασία αυτή με την Κίνα «ενδέχεται να βλάψει τη διεθνή φήμη της Ιταλίας μακροπρόθεσμα».

Εάν η Ιταλία προχωρήσει στην απόφασή της αυτή, θα είναι η πρώτη χώρα από την ομάδα των G7 που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», γεγονός που θα δυσκολεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα σχετικά με το εμπόριο, ενώ αναμένεται να αυξήσει και τον προβληματισμό εντός ΕΕ για την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην ευρωπαϊκή οικονομία.