Μια σειρά από ζητήματα του κλάδου των αγροτικών φωτοβολταϊκών αναδείχτηκαν στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο που προωθεί 

το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγροτικών Φωτοβολταϊκων Κωνσταντίνος Σπανούλης τόνισε πως θα πρέπει να ενταχθούν στο νομοσχέδιο 5.000 αγροτικά φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε να επιτευχθούν και οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κ. Σπανουλης υπενθύμισε πως σε νόμο του 2010 δόθηκε η δυνατότητα στους αγρότες να κατασκευάσουν 7.500 αγροτικά φωτοβολταϊκά, όμως τα 5.000 από αυτά δεν κατασκευάστηκαν, λόγω στρεβλώσεων. Παράλληλα, επεσήμανε πως στο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η κατηγορία των κατ’ επάγγελμα αγροτών.  «Τα 5.000 αγροτικά φωτοβολταϊκά συνάδουν με την ευρωπαϊκή ένωση και τις ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία, όπου το 16% της παραγόμενης ενέργειας είναι από αγρότες, ενώ στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 9% προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Σπανούλης. Υπογράμμισε, ότι τα 5.000 έργα θα κρατήσουν τους αγρότες στην ύπαιθρο.

Σε ερώτημα που του έγινε γιατί ο σύνδεσμος ζητάει 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα τόνισε πως «ένα έργο με κόστος 98.000 ευρώ κάνει απόσβεση σε 12 έτη, ενώ οι όροι σύνδεσης ξεπερνούν τις 14.000 ευρώ και φτάνουν έως και τις 30.000, εάν όμως μειωνόντουσαν θα έδιναν μια πνοή».

Απαντώντας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στα όσα ανέφερε ο κ. Σπανούλης τόνισε πως στα μικρά έργα η τιμή αποπληρωμής ορίζεται ως εξής: +5% για ιδιώτες +10% για τις ενεργειακές κοινότητες από την τιμή δημοπράτησης.  «Άρα το σύστημα λέει ότι η εγγυημένη τιμή στους μικρούς εξαρτάται από την τιμή των διαγωνισμών και δίνεται ένα μικρό κίνητρο», είπε συνεχίζοντας. Προέτρεψε ακόμα τους αγρότες να συγκροτήσουν ενεργειακές κοινότητες για να εξοικονομήσουν έτσι ενέργεια. Μάλιστα, αποκάλυψε πως για τις ενεργειακές κοινότητες θα υπάρξει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτεί το 40% της επένδυσης.

Να σημειωθεί πως από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, Σπυρίδων Μπογδάνης, σημείωσε πως η ομοσπονδία προτείνει να τεθεί μια σταθερή τιμή για το 2020 μικρότερη από αυτή του 2019 και να ακολουθεί μια πτωτική τάση. Παράλληλα, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προκειμένου να εντάξουν στο δίκτυο το έργο τους, είπε πως μόνο η έκθεση των όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται 3-4 μήνες, η σύναψη σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ  άλλους 4 μήνες και ο χρόνος υλοποίησης των έργων σύνδεσης μόλις 12 μήνες. Άρα συνολικά χρειάζονται 18 μήνες, ενώ ο υποστελεχωμένος ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα.