Ο Λίβανος προειδοποίησε χθες τους γείτονές του στη Μεσόγειο πως ο σχεδιαζόμενος αγωγός αερίου EastMed από το Ισραήλ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορά του.

Η Βηρυτός βρίσκεται σε διένεξη με το Ισραήλ σχετικά με τα σύνορά τους σε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται κατά μήκος των ορίων τριών ενεργειακών μπλοκ στα νότια του Λιβάνου.

Το Ισραήλ επιδιώκει τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών στην κατασκευή του μήκους 2.000 χλμ αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα αποθέματα αερίου της ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, έργο συνολκού προϋπολογισμού 7 δισ. δολαρίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκεμπράν Μπασίλ, δήλωσε πως απέστειλε επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, ζητώντας ο αγωγός να μην παραβιάσει δικαιώματα του Λιβάνου μέσα στη θαλάσσια περιοχή την οποία διεκδικεί ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του.

Σε αντίγραφο της επιστολής που απεστάλη στο υπουργείο Eξωτερικών της χώρας και το οποίο επικαλείται το Reuters, ο Μπασίλ δηλώνει ότι ο Λίβανος δε θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας του, «ειδικά όταν πρόκειται για ενδεχόμενη προσπάθεια του Ισραήλ να καταπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία του Λιβάνου στην ΑΟΖ του».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα επισκεφθεί το Ισραήλ μέσα στις επόμενες ημέρες για να βοηθήσει το σχέδιό του να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Σε λίγες μέρες, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έρθουν εδώ, μαζί με τον Πομπέο, για να προωθήσουν έναν αγωγό αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Πομπέο δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ταξίδι του στην περιοχή θα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στη Βηρυτό και στο Κουβέιτ.

Ο Λίβανος χορήγησε πέρυσι άδεια σε μια κοινοπραξία της ιταλικής Eni, της γαλλικής Total και της ρωσικής Novatek για την πραγματοποίηση της πρώτης υπεράκτιας έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα σε δύο μπλοκ. Ένα από τα οικόπεδα, το 9, περιλαμβάνει ύδατα αμφισβητούμενα από το Ισραήλ.

Αξιωματούχοι του Λιβάνου έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τα υπεράκτια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Από το 2009 έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ορισμένα μεγάλα πεδία φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, η περιοχή δε διαθέτει σημαντικές υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών -συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας- είναι τεταμένες σε αρκετά μέτωπα.