Πέντε Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. Πιέζουν την Κομισιόν να Υιοθετήσει το Σενάριο για 100% Ανανεώσιμη Ενέργεια 'Εως το 2050

Πέντε Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. Πιέζουν την Κομισιόν να Υιοθετήσει το Σενάριο για 100% Ανανεώσιμη Ενέργεια Εως το 2050
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 8 Μαρτίου 2019 - 18:13

Σφοδρές επικρίσεις από πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης δέχτηκε η Κομισιόν, επειδή στο σχέδιό της για την Κλιματική Αλλαγή, δεν προβλέπει στις επιλογές της, το σενάριο για την 100% υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αντίδραση των εν λόγω χωρών κατεγράφη στη διάρκεια της πρώτης δημόσιας συζήτησης σχετικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2050, στην οποία παρευρέθησαν οι 28 υπουργοί της Ένωσης.

Πρόκειται για το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ιρλανδία και την Λιθουανία. Η στρατηγική της Κομισιόν με τίτλο «Ένας καθαρός πλανήτης για όλους», προσφέρει στις χώρες της Ε.Ε. οχτώ διαφορετικά σενάρια για τη μείωση ή και μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνρθακα, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Τα κράτη-μέλη αναμένεται να αναλύσουν το σχέδιο και να αποφασίσουν ποια επιλογή επιθυμούν να υιοθετήσουν για το τρέχον έτος. Ο υπουργός ενέργειας του Λουξεμβούργου, Claude Turmes, είπε, χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους ομολόγους του ότι: «μπορείτε να ξεχάσετε έξι από τα οκτώ από τα σενάρια», απορρίπτοντάς τα ως ανεπαρκή για να εκπληρώσουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Επέκρινε, δε, τις άλλες δύο επιλογές, οι οποίες, όπως είπε, αποσκοπούν σε περικοπές των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, λόγω έλλειψης διαφάνειας, και παρότρυνε την Επιτροπή να αποκαλύψει τα αριθμητικά και τα στατιστικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από τις προτάσεις της.

«Η Επιτροπή Γιουνκέρ προτείνει να χτίσουμε 50 ή 60 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2050. Αυτή δεν είναι μια καλή πολιτική γειτονίας, καθώς απειλούνται οι πολίτες της Ε.Ε.», δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής.

Ορισμένα κράτη- μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στοχεύουν σε ένα πλήρως ανανεώσιμο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο κ. Turmes υπογράμμισε ότι το καλύτερο θα ήταν ένα συνολικό σύστημα που θα περιλαμβάνει αποκλειστικά ΑΠΕ για όλο το φάσμα των λειτουργιών του συτστήματος  (θέρμανση, ψύξη, μεταφορές και άλλα συστήματα που καταναλώνουν ενέργεια).

Υπέρ των θέσεων του Λουξεμβούργιου Υπουργού συντάχθηκαν οι ομόλογοί του από την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Λιθουανία και την Ισπανία, ενώ ο Φινλανδός υπουργός Κίμμο Τιλικάινεν δήλωσε ότι η χώρα του θα γνωστοποιήσει τη δική της πρόταση όταν θα αναλάβει την εκ περιτροπής εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε. 
Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν στην Ρουμανία, στις 9 Μαΐου, για να τοποθετηθούν για το θέμα, πριν από την ερχόμενη σημαντική διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.