Δεύτερη συνεχόμενη πτώση κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 4 Μαρτίου και 10 Μαρτίου ανήλθε στα €60,79/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 10,46% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €80,60/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε το προηγούμενο επταήμερο, επετεύχθη την Πέμπτη, 7 Μαρτίου, φτάνοντας τα €67,33/MWh.

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η σημαντική πτώση της μέσης ΟΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται στη μείωση της ζήτησης κατά 148 GWh (ή -14%) λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Αντίστοιχα επίπεδα φορτίου υπήρξαν πριν από 18 εβδομάδες και συγκεκριμένα την εβδομάδα 45 του 2018 (δηλ. 5-11 Νοεμβρίου). Περαιτέρω πίεση ασκήθηκε από το γεγονός ότι συνδυάστηκαν οι μέρες χαμηλότερου φορτίου (Σάββατο και Κυριακή) με υψηλές ΑΠΕ. Οι χαμηλές τιμές συνεχίζονται στις ξένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα οι καθαρές εισαγωγές να φτάσουν τις 233 GWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο, το οποίο αποτελεί ρεκόρ τουλάχιστον 62 εβδομάδων. Μάλιστα, οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν το 25% της ζήτησης την τελευταία εβδομάδα.