Δημ. Παπαδημούλης: Ερώτηση προς την Κομισιόν για την Ενίσχυση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Δημ. Παπαδημούλης: Ερώτηση προς την Κομισιόν για την Ενίσχυση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Τετ, 13 Μαρτίου 2019 - 14:36

Ερώτηση στην Κομισιόν για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα κράτη-μέλη, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», καθώς και ότι «επιδιώκει ακόμη ευρύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά 25% μέχρι το 2030».

Ο κ. Παπαδημούληςθυμίζει πως «η Συμφωνία των Παρισίων, ως η σημαντικότερη διεθνής συμφωνία για το κλίμα, στοχεύει στην διατήρηση την θερμοκρασίας του πλανήτη ‘αρκετά κάτω’ από τους 2°C και σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050», και ρωτά την Επιτροπή «με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα δώσει κίνητρα στα κράτη-μέλη, τα οποία υπολείπονται των στόχων τους, όσον αφορά στην αξιοποίηση των Α.Π.Ε.». Ακόμη, ζητά να μάθει «με ποιες δράσεις θα ενημερώσει και θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με ζήτημα της κλιματικής αλλαγής».

 

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στόχος είναι η τουλάχιστον κατά 20% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020, και 40% μέχρι το 2030. Η Ε.Ε. επιδιώκει ακόμη ευρύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά 25% μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα περισσότερα κράτη-μέλη υπολείπονται των στόχων για την αξιοποίηση των ΑΠΕ ως το 2020, ενώ καταγράφεται διευρυμένη απόκλιση και σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους μεταξύ των κρατών-μελών.

Η Συμφωνία των Παρισίων, ως η σημαντικότερη διεθνής συμφωνία για το κλίμα, στοχεύει στη διατήρηση την θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C και σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα δώσει κίνητρα στα κράτη-μέλη, τα οποία υπολείπονται των στόχων τους, για την αξιοποίηση των ΑΠΕ;
  2. Με ποιες δράσεις θα ενημερώσει και θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής;»