Άκαρπες οι Προσπάθειες της Rosatom να Αποκτήσει Εταίρο στον Πυρηνικό Σταθμό Ακούγιου

Άκαρπες οι Προσπάθειες της Rosatom να Αποκτήσει Εταίρο στον Πυρηνικό Σταθμό Ακούγιου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 14 Μαρτίου 2019 - 17:53

Η επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom, διαπραγματεύεται με τουρκικές και άλλες διεθνείς εταιρείες, συμφωνία για την εκχώρηση μεριδίου της τάξης του 49% στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Ακούγιου, δήλωσε την Τετάρτη ο Άντον Ντεντουσένκο, αντιπρόεδρος της Akkuyu Joint Stock Company.

Οι διαπραγματεύσεις της Rosatom με πιθανές, ενδιαφέρομενες εταιρείες, για την εκχώρηση του εν λόγω μεριδίου στον ατομικό σταθμό, η αξία του οποίου εκτιμάται στα περίπου 20 δισ. δολάρια, διαρκούν για περισσότερο από ένα χρόνο, δίχως όμως, να έχει επέλθει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία.

Η κοινοπραξία Cengiz-Kolin-Kalyon, η οποία συμμετείχε σε συζητήσεις με την Rosatom, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος του πυρηνικού σταθμού, απέτυχε να συνάψει μια τελική συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν, με τον κ. Ντεντουσένκο να μην αποκαλύπτει τα ονόματα των πιθανών εταίρων.

Το project για το Ακούγιου ξεκίνησε με αυτή τη διακυβερνητική συμφωνία με τους προέδρους της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να εγκαινιάζουν τις εργασίες κατασκευής του εργοστασίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον Απρίλιο του 2018.

Η Rosatom και οι εταίροι της θα κατασκευάσουν τον πυρηνικό σταθμό που αποτελείται από τέσσερις μονάδες, εκάστη των οποίων θα έχει ικανότητα ισχύος 1.200 μεγαβάτ.

Το εργοστάσιο θα έχει ωφέλιμη διάρκεια ζωής 8 χιλιάδων ωρών, σε ετήσια βάση και θα παράγει 35 δισ. κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, σε πλήρη λειτουργία, ώστε να μπορεί να καλύψει το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρισμό. Ο σταθμός έχει προγραμματιστεί να εγκαινιάσει τη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023, ενώ το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει με πλήρη ισχύ, έως το 2025.

Εν τω μεταξύ, στις 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες θεμελίωσης  του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, όπως ανακοίνωσε η Rosatom.

Το επίτευγμα της τοποθέτησης περισσότερων των 17.000 κυβικών μέτρων σκυροδέρματος που χρησιμοποιήθηκαν για την πλάκα θεμελίωσης, σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την κατασκευή του NPP Akkuyu, σύμφωνα με τη δήλωση της ρωσικής επιχείρησης ατομικής ενέργειας.

Η κατασκευή των εξωτερικών και των εσωτερικών τοιχωμάτων του κτιρίου που θα στεγάσει τον αντιδραστήρα, θα είναι το επόμενο λειτουργικό στάδιο για την πρώτη μονάδα, ενώ η κατασκευή των βάσεων από σκυρόδεμα, για το βοηθητικό κτίριο του αντιδραστήρα και κτιρίου έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται σε παράλληλη εξέλιξη.

«Όπως όλες οι τεχνολογικές επιλογές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του NPP Akkuyu, η σκυροδέτηση της πλάκας θεμελίωσης της μονάδας 1, πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις της παγκόσμιας πυρηνικής κοινότητας, τα πρότυπα ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τις διεθνείς και εθνικές απαιτήσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας ", δήλωσε η Αναστασία Ζοτέεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης έργων της Akkuyu Nuclear.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Ντεντουσένκο δήλωσε επίσης ότι η κοινοπραξία Akkuyu JSC έλαβε άδεια για τη μονάδα 1 του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, τον Απρίλιο του 2018 και ταυτόχρονα, περιορισμένη άδεια για τη μονάδα 2.

«Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε αίτηση για την άδεια λειτουργίας και της μονάδας 3», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τη διακυβερνητική συμφωνία, η πρώτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επτά χρόνια μετά τη χορήγηση της άδειας.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη μονάδα νωρίτερα από αυτή τη χρονική διορία.»

Ο σταθμός του Ακούγιου θα απασχολήσει περίπου 9.000-10.000 άτομα, μετά το 2020.