Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε αίτηση στη ΡΑΕ από τη Μυτιληναίος για τη χορήγηση άδειας άσκησης δραστηριότητας εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για συνολική ισχύ 500 MW. Νωρίτερα, πέρυσι την άνοιξη, είχε δημιουργηθεί μια άλλη εταιρεία, η Optimus Energy στην οποία μετέχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η οποία κατέθεσε αίτηση για εκπροσώπηση παραγωγών ΑΠΕ πέρυσι τον Οκτώβριο.

Ανάλογο αίτημα κατέθεσε πέρυσι και μια μικρότερη εταιρεία από την Κρήτη η οποία επίσης δραστηριοποιείται ως ΦοΣΕ δηλαδή ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αφού στην πραγματικότητα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Μυτιληναίος, αλλά και οι επόμενοι παίκτες, που είτε θα δημιουργήσουν δικό τους φορέα σωρευτικής εκπροσώπησης είτε θα απευθυνθούν σε τρίτο aggregator για τη διαχείριση των μονάδων τους, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της αγοράς ΑΠΕ και στις αλλαγές που θα ισχύουν πολύ σύντομα για την ενσωμάτωση της πράσινης παραγωγής ηλεκτρισμού με ανταγωνιστικούς όρους αγοράς.

Οι ΦοΣΕ αποτελούν εξειδικευμένες καινοτόμες εταιρείες που χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία και καλούνται να βελτιστοποιήσουν την εμπορική διαχείριση των μονάδων πράσινης ενέργειας ελαχιστοποιώντας το κόστος εξισορρόπησης με την ακριβή πρόβλεψη της παραγωγής τους.

Καθώς λοιπόν τα επόμενα χρόνια, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά θα γίνεται με ανταγωνιστικούς όρους αγοράς, οι ΦοΣΕ ή αλλιώς οι πράσινοι aggregators θα καθίστανται όλο και πιο αναγκαίοι για τη διαχείριση πολλών έργων ΑΠΕ, ώστε να αυξάνεται το όφελος για τον παραγωγό.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν δύο αλλαγές:

Πρώτον ότι ήδη με το ν 4414/2016 γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα καθώς τα έργα ΑΠΕ που κατασκευάζονται έχοντας κερδίσει στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ εφόσον έχουν ισχύ πάνω από 3 MW για τα αιολικά και πάνω από 500 kw για τα φωτοβολταϊκά, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στη χονδρεμπορική αγορά και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν υποχρεώσεις εξισορρόπησης. Τι σημαίνει αυτό; Εάν δηλώσουν παραπάνω ή λιγότερη ισχύ διαθέσιμη από την πραγματική θα επωμιστούν το κόστος που προκύπτει από την απόκλιση.

Δεύτερον, στο εξωτερικό και σε πιο ώριμες αγορές, όπως η ιταλική, αρκετές εταιρείες ΑΠΕ προτιμούν να εντάσσουν τα έργα τους με ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά και όχι μέσω διαγωνισμών, καθώς διαπιστώνουν ότι αφενός οι τιμές στις δημοπρασίες κινούνται πτωτικά και δεν προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις και αφετέρου ότι η συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά για μεγάλα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα και αποδόσεις.

Αυτές οι μεγαλύτερες αποδόσεις, επιτυγχάνονται μέσω των aggregators οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό μονάδων ΑΠΕ, με γεωγραφική διασπορά, που περιορίζουν την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα της παραγωγής των ΑΠΕ, μπορούν να υποβάλουν ανταγωνιστικές προσφορές που εξασφαλίζουν την καθημερινή συμμετοχή του χαρτοφυλακίου στο ενεργειακό χρηματιστήριο και να αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα.

Το ίδιο προβλέπεται να γίνει και στην Ελλάδα με την εφαρμογή του target model (μοντέλο στόχος για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας) το οποίο θα μεταφέρει την ευθύνη της εξισορρόπησης της αγοράς από τον ΑΔΜΗΕ στους παραγωγούς ΑΕΠ, ενώ η εμπορική διαχείριση των πράσινων μονάδων θα γίνεται από τους ΦοΣΕ, δηλαδή από τους πράσινους aggregators. οι ΦοΣΕ θα περιορίζουν την απόκλιση μεταξύ πρόβλεψης και πραγματικής παραγωγής και συνακόλουθα τη μεταβλητότητα της παραγωγής των σταθμών ΑΠΕ. Αυτή η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον όταν προωθηθούν και εφαρμοστούν στην αγορά των ΑΠΕ συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

 

(capital.gr)