Δεν είναι τόσον οι αναταράξεις στο Αιγαίον όσον κυρίως στην Τουρκική οικονομία ή  μήπως εξ αυτού του λόγου; Σήμερα η Τουρκική λίρα (ΤΛ) έπεσε στις 6,2114 ανά ευρώ κι στα 6,5652 ανά δολλάριο, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού ΤΛ κατά σαράντα φορές στην κεφαλαιαγορά του Λονδίνου. Και ναι μεν τα επιτόκια ανταλλαγής (Swap) πιστώσεων «χτύπησαν ταβάνι» (1.000%) 

αλλά δεν είναι πολύς καιρός που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγήπ Ερντογκάν εξόρκιζε και την παραμικρά αύξηση των επιτοκίων στην υπερδανεισμένη Τουρκική οικονομία. Ως αποτέλεσμα της χθεσινής απαγορεύσεως  δανεισμού στις Τουρκικές Τράπεζες που χορηγούν ρευστότητα έναντι συναλλάγματος , «τουλάχιστον μέχρις των δημοτικών εκλογών της Κυριακής», οι τιμές των μετοχών  και των ομολογιών στο χρηματιστήριο «Μπόρσα» της Κων/λεως κατέρρευσαν, τα συμβόλαια ασφαλίσεως κινδύνου (CDS) εκτοξεύθησαν σε απαγορευτικά επίπεδα και οι επενδυτές σε τουρκικές αξίες παγιδεύθησαν ενώ οι Traders «τόβαλαν στα πόδια»…

Ένας γνωστός κανόνας λέγει «όταν τα οικονομικά πράγματα πάνε κατά διαόλου, ρίξτο στους ξένους κερδοσκόπους», (Ανδρέας Παπανδρέου).

Έτσι, ο πρόεδρος Ερντογκάν διέταξε ποινική έρευνα κατά της Αμερικανικής Τραπέζης Τζέϋ Πι Μόργκαν- Τσέης που προέβλεψε προσφάτως την εκ νέου υποτίμηση της ΤΛ.

Το ζήτημα δεν είναι τι λέγουν οι Τραπεζίτες αλλά μάλλον η Αμερικανική κυβέρνηση Τράμπ που είχεν απειλήσει «να γονατίσει την Τουρκική οικονομία» αν ο Ερντογκάν αγοράσει του Ρωσσικούς αντιπυραύλους S-400. Και επιμένουν αμφότεροι.

Το Τουρκικό ζήτημα δεν περιορίζεται στις τουρκικές αγορές αλλά κινδυνεύει να διαδοθή διεθνώς. Το Νοτιοαφρικανικό νόμισμα Ράντ φαίνεται ευάλωτο και το Βραζιλιανό Ρεάλ από την νέα νομισματική αναταραχή στο Αιγαίο.

Η μεγάλη μεταβλητότητα στην Τουρκική οικονομία θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τον Ερντογκάν, μετά από μία δεκαεξαετία διακυβερνήσεως της Τουρκίας κατά τρόπον ανορθόδοξο, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή μας, αν κρίνουμε από την ανησυχία και τις προειδοποιήσεις του υπουργού Άμυνας στρατηγού Αποστολάκη.