Η στερλίνα κατέγραψε πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σήμερα, μετά την απόρριψη για τρίτη φορά, από τα μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με τις Βρυξέλλες.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος διαμορφωνόταν στο 1,3029 δολάριο, μόλις μισή ώρα μετά την υποχώρησή του στο 1,2978 δολάριο, που αποτελεί νέο χαμηλό των τελευταίων σχεδόν 20 ημερών. Χθες, Πέμπτη, η ισοτιμία της στερλίνας ανερχόταν στο 1,3044 δολάριο.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ανταλλασσόταν στις 86,21 πένες, έναντι 86,03 πένες, το βράδυ της Πέμπτης.

Παρότι η έκβαση αυτή ήταν αναμενόμενη, οι κίνδυνοι μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, η οποία "έδειχνε πολύ απίθανη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες" αυξάνονται, εκτιμά ο Ντέιβιντ Τσίθαμ, αναλυτής του XTB.

Οι επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας είναι "σοβαρές", δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι το σενάριο εξ ορισμού είναι στο εξής ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Απριλίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι "στο εξής ένα πιθανό σενάριο".

Η Βρετανία διαθέτει διορία έως τις 12 Απριλίου προκειμένου να αποφασίσει το αν θα διοργανώσει ευρωεκλογές και να ζητήσει μια μακρά παράταση του Brexit, ώστε να επαννεκινήσει τις διαπραγματεύσεις πάνω σε νέες βάσεις.