Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε, κατά την τελετή υπογραφής των δύο συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρείες, ότι πλησιάζει προς το τέλος του ένας μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων εγχώριων περιοχών για έρευνα υδρογονανθράκων και τόνισε πως η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τις περιοχές νοτίως και νοτιοδυτικώς της Κρήτης, που τελούν υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, τον προσεχή Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει ενσωματώσει το σύνολο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία είναι η αυστηρότερη παγκοσμίως, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε θεσμοθέτηση των παρατηρητηρίων υδρογονανθράκων, ώστε να αποκτήσουν φωνή και ρόλο οι τοπικές κοινωνίες, ενώ υπογράμμισε ότι απαγόρευσε την εξόρυξη υδρογονανθράκων μέσω fracking.
"Αν ξεκινήσουν οι έρευνες τον επόμενο χρόνο, όπως τόνισε, θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα 2-4 ετών για να έχουμε μία πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Βέβαια, θα ακολουθήσουν και άλλες φάσεις έρευνας, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο χρειάστηκαν 8 χρόνια για να φτάσουν στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων", πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε την ολοένα και πιο αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία της Αν. Μεσογείου, που εισέρχεται στον παγκόσμιο χάρτη των υδρογονανθράκων, μετά την ανακάλυψη των σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο, ενώ είπε πως το φυσικό αέριο θα "μείνει μαζί μας" για αρκετές δεκαετίες ακόμη, ως το κυρίαρχο καύσιμο μαζί με τις ΑΠΕ.
Ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε ακόμη πως ο αγωγός EastMed αποτελεί την πλέον αξιόπιστη λύση γιασ τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Δ. Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι παραχωρήσεις γίνονται σε μία εποχή όπου λεχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας μετά το κλείσιμο του κύκλου των μνημονίων και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, όπως δείχνει και η σημαντική μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εμπλοκή μεγάλων διεθνών εταιρειών στις εγχώριες έρευνες.
"Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία θα είναι εξαιρετικά", κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός.
Τον λόγο πήρε, στη συνέχεια ο κ. Στάθης Τσοτσορός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο επικεφαλής του ομίλου επισήμανε τη συμβολή των ΕΛΠΕ στη μετάβαση από το «μύθο» των αμύθητων κοιτασμάτων στην «πραγματικότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Με τη σημερινή υπογραφή των δύο νέων συμβάσεων παραχώρησης, που αφορούν στο «Block 10» του Κυπαρισσιακού, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» όπου συνεργαζόμαστε με έναν μεγάλο διεθνή Όμιλο εγνωσμένου κύρους, όπως η Repsol, ο Όμιλος ΕΛΠΕ υλοποιεί στο μεγαλύτερο μέρος το πρόγραμμα ανάπτυξης χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου και πρόσθεσε πως, συμμετέχοντας, σήμερα, στην έρευνα των 7 εκ των 9 παραχωρήσεων και με την ολοκλήρωση του κύκλου παραχωρήσεων, σε 9 εκ των 12, ο στόχος των ΕΛΠΕ είναι να συμβάλει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος Έρευνας του πετρελαϊκού δυναμικού της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης.
Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη διαχείριση του σημαντικότατου αυτού Ερευνητικού Προγράμματος, ο Όμιλος ΕΛΠΕ σχεδίασε και ολοκλήρωσε, ήδη, την οργανωτική αναδιάρθρωση του τομέα με την ίδρυση της εταιρείας Holding ΕΛΠΕ Upstream, η οποία κατέχει το συνολικό χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων και σήμερα συμμετέχει για πρώτη φορά στην υπογραφή της παραχώρησης στο Ιόνιο, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γιώργο Αλεξόπουλο.
«Η στρατηγική συνεργασία με τη Repsol, αλλά και οι συμπράξεις που έχουμε δρομολογήσει με την TOTAL, την ExxonMobil και την Edison σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας ανακτά ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο, ενώ καταδεικνύει και την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ενεργειακής κοινότητας προς τον Όμιλο», πρόσθεσε ο ίδιος και κατέληξε, λέγοντας πως ο Όμιλος ΕΛΠΕ, έχοντας ως ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα την αντικειμενικά υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία των στελεχών του, δηλώνει «παρών» στον κρίσιμο τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων. Δεσμεύεται ότι θα εργαστεί, με μεθοδικότητα, συνέπεια, διαφάνεια και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, για την υλοποίηση του σημαντικού Ερευνητικού Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης, με τη φιλοδοξία να συμβάλλει στη ρεαλιστική μετάβαση από το «μύθο» των αμύθητων κοιτασμάτων στην «πραγματικότητα».
Μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης για το μπλοκ στο Ιόνιο, το λόγο έλαβε ο κ. Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Ο κ. Μπασιάς είπε πως υπάρχουν τρείς λέξεις-κλειδιά που χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Η πρώτη είναι το "ενεργειακό μείγμα", η δεύτερη, ο "τουρισμός" και η τρίτη η "ΕΔΕΥ".
Εφόσον το φυσικό αέριο θα είναι η πρωταρχική πηγή ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξερευνήσει πλήρως το αν διαθέτει τις ανάλογες πηγές. Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ υποστήριξε, για άλλη μια φορά, πως με δεδομένο ότι τα έσοδα από τον τουρισμό, το 2018, ήταν 16 δισ. και το κόστος για εισαγωγές αργού και φυσικού αερίου, 11 δισ. ευρώ, ο εντοπισμός υδρογονανθράκων θα βελτίωνε δραστικά το ισοζύγιο της χώρας. Όσον αφορά, δε στην ΕΔΕΥ τόνισε πως από την ημέρα που συστήθηκε και λειτουργεί έχει καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα και καλύτερο τμήμα των θαλάσσιων περιοχών, κάτι που σημαίνει πως τώρα θα προχωρήσει σε χερσαίες εκτάσεις, ξεκινώντας από την περιοχή των Γρεβενών, στο πλαίσιο των γραμμών που δίνει το ΥΠΕΝ. Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη προτεραιότητα και τη σημασία που προσδίδει η Εταιρεία στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων όπου θα παράγονται οι υδρογονάνθρακες.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΦ.Σ της εατιρείας είπε ότι η έρευνα υδρογονανθράκων δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μαραθώνιος. «Στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής μας στον κλάδο της Έρευνας Υδρογονανθράκων και εστιάζοντας στην Ελλάδα όπου τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, υπογράψαμε σήμερα με το Ελληνικό Δημόσιο σημαντικές συμφωνίες για την μίσθωση 2 ερευνητικών περιοχών στο Ιόνιο πέλαγος», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Μέσω της από κοινού αξιοποίησης του οικοπέδου του Ιόνιου, ενδυναμώνουμε την συνεργασία μας με την μεγάλη ισπανική εταιρία πετρελαίου Repsol. Τα Ελληνικά Πετρέλαια μαζί με την Repsol -με την οποία είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν στην Λιβύη- αλλά και άλλες μεγάλες διεθνείς ενεργειακές εταιρίες (ExxonMobil, Total, Edison) επενδύουν στην Έρευνα Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας».
Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, η έρευνα για υδρογονάνθρακες στον Ελλαδικό χώρο έχει επανεκκινηθεί. «Το διεθνές ενδιαφέρον στους πρόσφατους διαγωνισμούς ήταν αξιόλογο, με δεδομένα τόσο τις σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου, όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή», κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος.
Τέλος, από την πλευρά της ισπανικής Repsol, ο Director of Global New Vetures, κ. Mikle Erquiaga δήλωσε πως «το Ιόνιο αποτελεί την τρίτη περιοχή εξερεύνησης για την εταιρεία μας στην Ελλάδα, με συνέπεια να είμαστε πλέον η ξένη επιχείρηση με τη μεγαλύτερη συναφή δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο» και υπογράμμισε ότι πέρα από το σκέλος των υπογραφών των συμβάσεων, είναι σημαντική η διαχείριση των ερευνητικών δραστηριοτήτων, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και να τηρήσουμε τις προβλέψεις των συμφωνιών με το ελληνικό δημόσιο.
Ο κ. Εrquiaga κατέληξε, λέγοντας πως η έρευνα υδρογονανθράκων έχει μικρό ποσοστό επιτυχίας, αλλά υπάρχουν δύο πυλώνες που καθιστούν πιο ευοίωνα, ανάλογα εγχειρήματα, ξεκινώντας από τη συνεργασία με άλλες εταιρείες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα ΕΛΠΕ και επεκτείνοντά την στη συνεργασία με την Πολιτεία.