Η πορτογαλική κυβέρνηση κήρυξε χθες, Τρίτη, τη χώρα σε κατάσταση ‘ενεργειακής κρίσης’ εξαιτίας της απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων. Η κυβέρνηση διέταξε τους απεργούς οδηγούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, καθώς τα αεροδρόμια 

της Πορτογαλίας έχουν ήδη καταφύγει στα αποθέματα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καύσιμα. Διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι οδηγοί φορτηγών καυσίμων ξεκίνησαν τη Δευτέρα την απεργία τους, εξασφαλίζοντας, ωστόσο, τη συνέχιση ορισμένων ελάχιστων εργασιών έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, σύμφωνα με το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, οι εργασίες αυτές δεν εκτελούνται και τα αποθέματα καυσίμων εξαντλούνται.

Στο Faro, έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς κόμβους της χώρας, το αεροδρόμιο κατέφυγε στα αποθέματα καυσίμων έκτακτης ανάγκης, ενώ και το αεροδρόμιο της Λισαβόνας έχει επηρεαστεί από την απεργία, μεταδίδει το Reuters.

«Και στα δύο αεροδρόμια, στα οποία δεν εξασφαλίσθηκε η προμήθεια καυσίμων, έχουμε φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα αποθεμάτων καυσίμων για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας, Pedro Siza Vieira.

Από κοινού με τις εταιρείες πετρελαίου, η κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας προωθούν δεκάδες βυτιοφόρα στη Λισαβόνα προκειμένου να τροφοδοτήσουν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας με καύσιμα.

Η κυβέρνηση κήρυξε το βράδυ της Τρίτης τη χώρα σε κατάσταση ‘ενεργειακής κρίσης’, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης έχουν τώρα προτεραιότητα όσον αφορά τον ανεφοδιασμό με καύσιμα. Επιπλέον, εκδόθηκε εντολή για να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κινητοποιούνται για την υλοποίηση επιχειρήσεων ανεφοδιασμού με καύσιμα.

Η κυβέρνηση ανέφερε σε δήλωσή της ότι η απεργία πλήττει επίσης πυροσβεστικούς σταθμούς, λιμάνια, εταιρείες δημόσιας συγκοινωνίας και πρατήρια βενζίνης.

«Θέλω να ζητήσω από τους οδηγούς να συμμορφωθούν με το νόμο και με τις καθορισμένες ελάχιστες απαιτούμενες υπηρεσίες», δήλωσε ο Siza Vieira, εξηγώντας το διάταγμα με το οποίο οι απεργοί οδηγοί αναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Από την πλευρά της, η Εθνική Ένωση Οδηγών Επικίνδυνων Εμπορευμάτων της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Σε όλη τη χώρα, πανικόβλητοι οδηγοί σχηματίζουν ουρές έξω από τα πρατήρια καυσίμων για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους. Πάνω από 200 πρατήρια καυσίμων ήταν ήδη κλειστά.

Μέχρι στιγμής έχει ακυρωθεί μόνο μια πτήση, αλλά σύμφωνα με τον Πορτογάλο υπουργό, ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες ακυρώσεις τις επόμενες ώρες αν δεν ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός με καύσιμα.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέφεραν στο Twitter ότι μια πτήση της Ryanair αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει στάση στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της βόρειας Ισπανία, προκειμένου να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος, προτού συνεχίσει την πτήση του προς τη Λισαβόνα.

Η εθνική αεροπορική εταιρεία της Πορτογαλίας, TAP, δήλωσε ότι διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μειώσει τον αντίκτυπο της απεργίας.

Η πορτογαλική Αρχή Αερολιμένων, ANA, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ζήτησε από τους επιβάτες που ταξιδεύουν από τη Λισαβόνα ή το Faro να επιβεβαιώνουν την κατάσταση των προγραμματισμένων πτήσεών τους με τις αεροπορικές εταιρείες.

Η εταιρία καυσίμων Prio, η οποία δραστηριοποιείται στην Πορτογαλία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa ότι αναμένει πως σχεδόν τα μισά πρατήρια της χώρας θα μείνουν χωρίς καύσιμα μέχρι το τέλος της ημέρας.

«Αυτή η πρόβλεψη ενδέχεται να επιδεινωθεί εάν η Ένωση των οδηγών δε συμβουλεύσει τα μέλη της να συμμορφωθούν με την εντολή της κυβέρνησης και να εκπληρώσουν τις ελάχιστες υπηρεσίες για την προμήθεια σταθμών», δήλωσε η Prio.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Marcelo Rebelo de Sousa, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «σταθεροποιήσει και να εξομαλύνει την κατάσταση», ειδικά λόγω των πολιτών που αναμένεται να ταξιδεύσουν ενόψει του Πάσχα.