Ενεκρίθη, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρώτη νομοθεσία της ΕΕ για τις εκπομπές CO2 από βαρέα οχήματα, σε μια προσπάθεια περιορισμού των αυξανόμενων εκπομπών ρύπων από τις οδικές μεταφορές. Η νέα νομοθεσία, που έχει συμφωνηθεί ανεπίσημα μεταξύ των ευρωβουλευτών και της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου από τον Φεβρουάριο, υιοθετήθηκε με 474 ψήφους υπέρ, έναντι 47 κατά και 11 αποχές. 

 

Πλέον θα πρέπει οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από βαρέα οχήματα, όπως τα φορτηγά και οι νταλίκες, να μειωθούν κατά 30% έως το 2030, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωσή τους σε ποσοστό 15% έως το 2025.

Επίσης, έως το έτος εκείνο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ποσοστό, τουλάχιστον 2% επί του μεριδίου τους στις πωλήσεις νέων οχημάτων, θα αποτελείται από οχήματα μηδενικών και χαμηλών εκπομπών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σταθερά αυξανόμενες εκπομπές ρύπων από τις οδικές μεταφορές, εκ των οποίων το ένα τέταρτο αποδίδεται στα βαρέα οχήματα.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει, έως το 2022, να προτείνει τους νέους στόχους για την περίοδο εντεύθεν του 2030, που να συνάδουν με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Από την πλευρά του εισηγητού, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Bas Eickhout, δήλωσε: "Συνιστά μεγάλη επιτυχία για την ΕΕ η ανάληψη δράσης, για πρώτη φορά, σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από βαρέα οχήματα. Η οδηγία θα συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης στους δρόμους μας και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Το μέλλον των περιβαλλοντικά φιλικών φορτηγών θα καθοριστεί από την καινοτομία. Αυτή η νομοθεσία θα πρέπει συνεπώς να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να κυνηγήσουν αλλαγές και βελτιώσεις στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν".

Τώρα, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει επίσημα τη νομοθεσία πριν αυτή τεθεί σε ισχύ.

Θυμίζουμε πως τα βαρέα οχήματα ευθύνονται για το 27% τον εκπομπών CO2 από τις οδικές μεταφορές και σχεδόν για το 5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ, με στοιχεία του 2016. Από το 1990, οι εκπομπές από αυτού του τύπου τα οχήματα έχουν κάνει άλμα 25%.