Γερμανία και Τουρκία προσβλέπουν σε πιο στενή συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της αποθήκευσης ενέργειας. Για το σκοπό αυτό συστάθηκαν διμερείς επιτροπές οι οποίες θα κληθούν να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο. Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Donmez και ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Peter Altmaier, συναντήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο προκειμένου να υπογράψουν επιστολή προθέσεων, για την ενίσχυση της διμερούς ενεργειακής εταιρικής σχέσης.

"Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε τέσσερις διμερείς ομάδες εργασίας και να συμπεριλάβουμε τον ιδιωτικό τομέα και άλλους ενδιαφερόμενους και από τις δύο χώρες για να μάθουν ο ένας από τον άλλον", δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της γερμανικής πλευράς.

Οι εν λόγω ομάδες εργασίας θα καλύψουν συγκεκριμένα θέματα, όπως η προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, οι νέες τεχνολογίες γενικής χρήσης, όπως η αποθήκευση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα, εξήγησε ο Γερμανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι διαβλέπει πολλές δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα των συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, όπως είναι οι μονάδες με καύση άνθρακα, καθώς και στην ενίσχυση της ασφάλειας στην πυρηνική ενέργεια.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε κοινά έργα, όπως για παράδειγμα στις υποδομές, την ενεργειακή αποδοτικότητακαι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Τουρκία. Η Τουρκία διαθέτει πολύ καλές συνθήκες για τις ΑΠΕ, ειδικά στον αιολικό τομέα, τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και επίσης την υδροηλεκτρική ενέργεια. Είναι καλό για τις γερμανικές εταιρείες να επενδύουν στην Τουρκία ", εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, αναφερόμενος σε εταιρείες όπως οι EnBW και RWE.

Καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθε στο 31%, οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένα επενδυτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αναθεωρησουν τους στόχους τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2023. Το αναθεωρημένο σχέδιο στοχεύει στην κάλυψη του 65% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας, από οικιακές και ανανεώσιμες πηγές.

Το διμερές εμπόριο με την Τουρκία έχει αυξηθεί ραγδαία, την τελευταία τετραετία με αποτέλεσμα περισσότερες από 7.500 γερμανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται, σήμερα, στη γειτονική χώρα.