Το Λονδίνο Πρωτοπορεί στη Μάχη για τη Μείωση της Ατμοσφαιρικής Μόλυνσης

Το Λονδίνο Πρωτοπορεί στη Μάχη για τη Μείωση της Ατμοσφαιρικής Μόλυνσης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 30 Απριλίου 2019 - 16:56

Το Λονδίνο έγινε και επίσημα, η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που διαθέτει ζώνη κυκλοφορίας εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών ρύπων. Η ζώνη, η οποία θα έχει 24ωρη ισχύ και θα εφαρμόζεται σε ετήσια βάση, αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας δραστικά τη ρύπανση που προκαλείται από τις εκπομπές των οχημάτων.

Κάθε όχημα που ταξιδεύει στο εσωτερικό του δακτυλίου θα πρέπει να πληροί αυστηρούς κώδικες εκπομπών, ή να υπόκειται σε επιπρόσθετα τέλη κυκλοφορίας, όπως και πρόστιμα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εκπομπές οχημάτων, ιδίως το οξείδιο του αζώτου, ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπόκειται το Λονδίνο και συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι εν λόγω επιβλαβείς χημικές ουσίες, αυξάνουν τους κινδύνους πρόκλησης άνοιας και διαφ΄'ορων μορφών καρκίνου, όπως έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες έρευνες και από τα ιατρικά δεδομένα.

«Αυτή είναι μια ημέρα ορόσημο για την πόλη μας. Ο τοξικός αέρας μας συνιστά έναν αόρατο δολοφόνο που είναι υπεύθυνος για μία από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της γενιάς μας», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Ο δακτύλιος τέθηκε σε ισχύ στις 8 Απριλίου και τα οχήματα που ταξιδεύουν εντός αυτής της ζώνης και δεν πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών, θα χρεώνονται 12,5 λίρες σε ημερήσια βάση. Τα μεγαλύτερα οχήματα, όπως τα φορτηγά και τα λεωφορεία, θα πρέπει να καταβάλλουν τέλη ύψους 100 λιρών. Η ζώνη καλύπτει επί του παρόντος μια σχετικά μικρή κεντρική περιοχή που αναμένεται να επεκταθεί για να καλύπτει έκταση 18 φορές μεγαλύτερη, έως το φθινόπωρο του 2021, αποτρέποντας την κυκλοφορία 100.000 αυτοκινήτων, 35.000 ημιφορτηγών και 3.000 φορτηγών ημερησίως στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η επέκταση του δακτυλίου πέρα από το κεντρικό Λονδίνο και τα αυστηρά πρότυπα για βαρέα οχήματα για όλην την περιοχή της πόλης, θα συμβάλει έτσι ώστε περισσότεροι από 100.000 κατοίκους να μην ζουν πλέον σε περιοχές που επιβαρύνονται με όρια ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, πέραν των νομίμων, έως το 2021.

Το Λονδίνο είναι η πρώτη πόλη που θεσπίζει ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών ρύπων, αν και άλλες μεγαλουπόλεις της Δύσης, όπως η Νέα Υόρκη, μελετούν την πιθανότητα να λάβουν παρόμοια μέτρα.