Η εκστρατεία κατά των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών «σίγουρα δεν έχει ακόμη τελειώσει», προειδοποίησε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε μια σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητας της Κομισιόν να συντηρήσει την πίεση που ασκεί στους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ, για θέματα κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, προστασίας προσωπικών δεδομένων και φοροαποφυγής. 

«Έχουμε μιά έρευνα σε εξέλιξη για την Amazon για τη χρήση δεδομένων, ενώ όσον αφορά στην Googleεξετάζουμε ακόμη τα θέματα των αναζητήσεων για εργασία και των τοπικών υπηρεσιών» δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού στην τηλεόραση του Bloomberg. 

Υπενθυμίζεται ότι η Βεστάγκερ έκλεισε την τελευταία μεγάλη υπόθεση μόλις τον περασμένο Μάρτιο επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ στην Google. Έχει επιβάλλει συνολικά πρόστιμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ στον αμερικανικό διαδικτυακό κολοσσό και έχει απαιτήσει αλλαγές στο πώς παρουσιάζει τα αποτελέσματα αναζητήσεων ανταγωνιστικών υπηρεσιών σύγκρισης τιμών για αγορές και στο πώς διανέμει τις εφαρμογές για κινητά Αndroid. Η Google κινδυνεύει μάλιστα και με νέα πρόστιμα, εάν δεν παραγματοποιήσει αλλαγές, που θα τονώσουν τον ανταγωνισμό.

Το πώς αντιμετωπίζουν οι διαδικτυακοί κολοσσοί τις μικρότερες εταιρείες που φιλοξενούν στις πλατφόρμες τους έχει αναδειχθεί σε μεγάλο θέμα στην Ε.Ε. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από εταιρείες για το πώς επηρεάζονται από τις πολιτικές και τους αλγόριθμους των μεγάλων διαδικτυακών πλατφόρμων.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος για τις Βρυξέλλες να αποδειχτεί, ενδεχομένως, η Amazon, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.