Εκατοντάδες Δήμαρχοι Ευρωπαϊκών Πόλεων Ζητούν από την ΕΕ να Μηδενίσει τις Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα

Εκατοντάδες Δήμαρχοι Ευρωπαϊκών Πόλεων Ζητούν από την ΕΕ να Μηδενίσει τις Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα
energia.gr
Τρι, 7 Μαΐου 2019 - 15:44

Δύο 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Βουκουρέστι, δήμαρχοι 210 ευρωπαϊκών πόλεων, εντός και εκτός Ένωσης, καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν τον άκρως φιλόδοξο στόχο για μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι της Αθήνας, του Παρισιού, του Λονδίνου, του Μιλάνου, της Σεβίλης, του Άμστερνταμ 

και του Όσλο, οι οποίοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίμτος και το κόστος της σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία. 

Ο υφιστάμενος στόχος της Ε.Ε. έγκειται στη μείωση, έως το 2030, των εκπομπές CO2 κατά 40%, έναντι των επιπέδων που ίσχυαν το 1990. Ωστόσο ο στόχος αυτός δεν είναι επαρκής, επισημαίνουν οι δημοτικοί άρχοντες και καλούν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τη «μόνη βιώσιμη επιλογή», για το μέλλον της ηπείρου και του πλανήτη. 

«Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί στο μέλλον, παγκοσμίως, στο θέμα του κλίματος. Οι μελλοντικές γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν αν δεν δράσουμε όσο έχουμε ακόμη καιρό», προειδοποιούν. 

Η δραματική έκκλησή τους διατυπώνεται την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας διαμηνύει ότι οι υφιστάμενοι στόχοι για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος υπονομεύονται, καθώς το 2018, ύστερα από δύο δυναμικές δεκαετίες ανάπτυξης, παρατηρήθηκε ανάσχεση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).