Μαύρη μέρα για την βρετανική χαλυβουργική βιομηχανία καθώς η British Steel, δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής πτώχευσης, με 5.000 θέσεις εργασίας να μένουν στον αέρα και το μεταποιητικό κλάδο της Βρετανίας να δέχεται νέο σφοδρό πλήγμα, εξαιτίας του Brexit.

To Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε την British Steel σε καθεστώς πτώχευσης, διορίζοντας την Ernst & Young LLP ως εκκαθαριστή. Μολονότι οι υπεύθυνοι της χαλυβουργίας προσπάθησαν να εξασφαλίσουν, έστω την ύστατη ώρα, κρατική διάσωση, παράλληλα με τις απόπειρες βουλευτών των Εργατικών και των συνδικάτων να πείσουν την κυβέρνηση Μέι να την εθνικοποιήσει, η απάντηση για τη διάσωσή της δεν απέφερε καρπούς.

«Μπορούμε να ενεργήσουμε μόνο στο πλαίσιο του νόμου, είναι σαφές ότι δεν θα ήταν νόμιμο να δώσουμε εγγυήσεις ή δάνειο μετους όρους που ζήτησε η εταιρεία», ανέφερε σε δήλωσή της η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. «Η κυβέρνηση εργαζόταν ακούραστα με την εταιρεία, με την ιδιοκτήρια Greybull Capital και τους δανειστές, εξετάζοντας όλες τις πιθανές επιλογές», κατέληξε.

Η βρετανική βιομηχανία χάλυβα αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας, αλλά και τον αντίκτυπο του Brexit. Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ απετέλεσαν ένα ακόμη ισχυρό εμπόδιο για την British Steel, καθώς οι πελάτες της στην Ευρώπη ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις παραγγελίες τους. Ταυτόχρονα, η εξασθένηση της ισοτιμίας της στερλίνας καθιστά πιο ακριβά ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα, όπως το σιδηρομετάλλευμα.

«Έχοντας διασώσει την εταιρεία από λουκέτο προ τριετίας, εργασθήκαμε σκληρά να βοηθήσουμε αυτή τη σημαντική εταιρεία να ορθοποδήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Greybull Capital.

Η κατάρρευση γράφει τον επίλογο μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2016 και μετονομάσθηκε ώστε να θυμίζει τον άλλοτε εθνικό πρωταθλητή. Η Greybull είχε αγοράσει το σύνολο του ενεργητικού της από την ινδική Tata Steel.

Το ενδεχόμενο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας αποτελεί ακόμη σοβαρό ζητούμενο για τη βρετανική κυβέρνηση, που βαίνει ολοταχώς να χάσει στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Βritish Steel διαθέτει δύο υψικαμίνους στο Σκάνθορπ και απασχολεί άμεσα περίπου 5.000 εργαζομένους, ενώ άλλοι 20.000 άτομα εργοδοτούνται από την εφοδιαστική αλυσίδα της.