τα παραδοσιακά καύσιμα - πετρέλαιο, φυσικό αέριο - ή την πυρηνική ενέργεια; Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των χωρών που εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ το εμπόριο LNG αυξήθηκε κατά 30%, το 2017. Ποιές δυνάμεις κρύβονται, όμως, πίσω από αυτή την κατακλυσμιαία εξέλιξη;
Το LNG διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο, καθώς η προμήθειά του είναι απλή. Το φορτώνεις σε ειδικό δεξαμενόπλοιο και το μεταφέρεις όπου θέλεις, αρκεί να υπάρχει ένας τερματικός λιμενικός σταθμός, όταν για την προμήθεια φυσικού αερίου απαιτείται ένα αχανές δίκτυο αγωγών. Η "επανάσταση" του υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλε, επίσης, στη ραγδαία μείωση των τιμών, όταν για την προμήθεια συμβατικού φυσικού αερίου απαιτούνται συμβάσεις 20τούς διάρκειας, πάγιας χρεώσης (take- or-pay, με την τιμή να καθορίζεται, κυρίως, μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, (oil indexed contracts), που έχουν ως σημείο αναφοράς ένα καλάθι ποικιλιών αργού, με αποτέλεσμα οι εκάστοτε τιμές να αντιστοιχούν, σε ετήσιο μέσο όρο, στο 70% της τιμής του πετρελαίου.
"Με το LNG μπορείς να έχεις εξισορρόπηση τιμών βάσει του ανταγωνισμού", λέει ο Dr Kent Moors, ειδήμων σε θέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και διαχείρισης κινδύνου της Εnergy Capital Research, από την Φλόριδα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του φυσικού αερίου στις αγορές. Ορισμένοι αναλυτές θέτουν, όμως, το ερώτημα του τί θα συμβεί αν κάποια ημέρα, στο μέλλον, καταστεί πιο ακριβό από τις ΑΠΕ.
Ο Dr Moors είναι κατηγορηματικός: "Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μια ευρύτερη προοπτική των πραγμάτων. Βαίνουμε δυναμικά προς μια νέα παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία. Σε αυτή την ισορροπία υπάρχει ένας αριθμός παραδοσιακών και νέων μορφών ενέργειας που αναδύονται. Είναι λάθος αυτό που κάνουν αρκετοί αναλυτές οι οποίοι ψάχνουν τη μαγική συνταγή που θα εξαφανίσει από το χάρτη το πετρέλαιο. Ο πραγματικός κόσμος που έρχεται είναι αυτός όπου όλα τα καύσιμα θα παίξουν το δικό τους ρόλο και υπό αυτό το πρίσμα της ευελιξίας του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος οι τιμές της ενέργειας θα εξισορροπηθούν από τις δυνάμεις της αγοράς και όχι από τα τεκταινόμενα σε γεωπολιτικό επίπεδο".
Το στέλεχος της Energy Capital Research αναφέρθηκε, ακολούθως, στις προοπτικές των ΑΠΕ: " Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η ταχύτερα αναδυόμενη μορφή σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως υπάρχουν δύο πράγματα τα οποία θα πρέπει να έχουμε υπόψη για τις ΑΠΕ: Πρώτο, το ότι ενέχουν, εγγενώς, ένα περιορισμό, του σε ποιό βαθμό μπορεί κανείς να τις διασυνδέσει με τα εθνικά ηλεκτρικά δίκτυα και δεύτερο πως χρειάζεται να υπάρχουν αξιόπιστες εφεδρικές πηγές ενέργειας, σε περίπτωση που κρυφτεί ο ήλιος, ή δεν φυσήξει ο άνεμος. Επομένως, για κάθε νέα μονάδα ΑΠΕ που προστίθεται στο δίκτυο χρειάζονται να υπάρχουν επαρκείς, πιο παραδοσιακές πηγές ενέργειας και αυτό εγγυάται το ότι τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, ακόμη και ενώ θα αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα".
Ο Dr Moors επιχειρεί να εξηγήσει και τα ενεργειακά τεκταινόμενα στην Ασία, όπου η Κίνα έχει αναδειχθεί σε ηγέτη στην κατασκευή νέων τερματικών σταθμών LNG: "Η Κίνα έχει το πλεονέκτημα να γειτνιάζει με σημαντικές πηγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως είναι η Αυστραλία και η Παπούα Νέα Γουϊνέα, περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη επτά μεγάλα έργα LNG, και οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες από την κινεζική αγορά. Επίσης, η Κίνα διαθέτει ακόμη μεγαλύτερη αφθονία σε ανακτήσιμο σχιστολιθικό και συμπαγές φυσικό αέριο (σ.σ Αυτό το είδος αερίου βρίσκεται αποθηκευμένο σε ασβεστολιθικούς και ψαμμιτικούς σχηματισμούς χαμηλής πορώδους υφής και χαμηλού επιπέδου διαπερατότητας) από ό,τι οι ΗΠΑ, μόνο που θα χρειαστεί ακόμη λίγο χρόνο έως ότου κατασκευάσει τις αναγκαίες υποδομές προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις νέες αυτές πηγές. Γνωρίζουν όμως πως βρίσκονται στο σωστό δρόμο" και καταλήγει: "Προϊόντος του χρόνου, περισσότερο LNG και φυσικό αέριο που θα καταφθάνει στις αγορές από τις παραδοσιακές πηγές, όπως η Ρωσία, θα αντικαθίσταται σταδιακά από μη συμβατικό φυσικό αέριο που θα παράγεται σε εγχώριο επίπεδο".
Όπως επισημαίνεται και στο τελευταίο σχόλιο του Energia.gr: "Το νέο ενεργειακό υπόδειγμα θα χαρακτηρίζεται από μια πολυσυλλεκτικότητα των διαφόρων μορφών ενέργειας, το μεταξύ τους ανταγωνισμό και την περαιτέρω απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος. Με το φυσικό αέριο να ανοίγει τον δρόμο προς το υδρογόνο, το οποίο θα έλθει να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο σε μεγάλης κλίμακας εφαρμογές."