Συγκινημένη, με δάκρυα και φωνή που λύγισε στο τέλος της ομιλίας της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε τη λήξη της θητείας της στις 7 Ιουνίου. Έως τις 20 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί ο διάδοχός της. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την εκλογή του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος 

o οποίος θα αντικαταστήσει την κα. Μέι στην πρωθυπουργία της χώρας, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου, στις 20 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Τόρις.

Οι υποψηφιότητες θα σφραγιστούν την εβδομάδα που αρχίζει στις 10 Ιουνίου. «Θα ακολουθήσουν διαδοχικοί γύροι ψηφοφορίας έως ότου καθοριστεί ποια θα είναι η τελική επιλογή των υποψηφίων που θα τεθούν προς ψήφιση σε όλα τα μέλη του κόμματος», διευκρίνισαν υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις σε ανακοίνωσή τους.

«Αναμένουμε ότι ως τα τέλη του Ιουνίου» θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής από τους βουλευτές των δύο υποψηφίων που θα τεθούν στη συνέχεια προς ψήφιση στα μέλη του κόμματος, πρόσθεσαν.

Στη «συνέχεια θα γίνει μια σειρά από προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Βρετανία, για να συναντήσουν και να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους υποψηφίους τα μέλη του κόμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να ψηφίσουν εγκαίρως και να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα προτού διακόψει τις εργασίες του το κοινοβούλιο για το καλοκαίρι», κατέληξαν. Το κοινοβούλιο διακόπτει συνήθως τις εργασίες του για το καλοκαίρι στα τέλη του Ιουλίου.

Μέι: Θα παραιτηθώ στις 7 Ιουνίου

Με την παραίτησή της ξεκινάει η κούρσα διαδοχής, για να έρθει ένας νέος ηγέτης στο Κόμμα των Συντηρητικών, που αναμένεται να προωθήσει μία πιο αποφασιστική συμφωνία «διαζυγίου» από την ΕΕ.

«Θα παραιτηθώ από την ηγεσία του Συντηρητικού και Ενωτικού κόμματος, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, για να επιλεχθεί ο διάδοχος», είπε η Μέι έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ.

«Από τότε που πέρασα για πρώτη φορά την πόρτα πίσω μου (στη Ντάουνινγκ Στριτ) ως πρωθυπουργός, αγωνίστηκα για να κάνω το Ηνωμένο Βασίλειο μία χώρα που λειτουργεί όχι για λίγους προνομιούχους, αλλά για τον καθένα.

Και για να τιμήσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ΕΕ. Το 2016, δώσαμε στον βρετανικό λαό μία επιλογή. Εναντι όλων των προβλέψεων, ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Νιώθω το ίδιο σίγουρη σήμερα, όπως και πριν από τρία χρόνια, ότι σε μία δημοκρατία, όταν δίνεις στον λαό μία επιλογή, έχεις καθήκον να εφαρμόσεις αυτό που αποφασίζει. Εχω βάλει τα δυνατά μου για να γίνει αυτό.

Εχω κάνει ό,τι μπορούσα για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία (που έκλεισα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ). Δυστυχώ, δεν το κατάφερα. Προσπάθησα τρεις φορές", υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Ο διάδοχός μου πρέπει να βρει συναίνεση στο κοινοβούλιο και αυτή μπορεί να βρεθεί μόνο αν όλες οι πλευρές είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν. Ο συμβιβασμός δεν είναι μία κακή λέξη, η ζωή βασίζεται σε αυτόν», υπογράμμισε.

Η ίδια θα παραμείνει στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός έως την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, ενώ ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχει ενημερώσει σχετικά και την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Τερέζα Μέι δάκρυσε όταν ανέφερε πως ήταν τιμή για εκείνη να υπηρετήσει τη Βρετανία από τη θέση της πρωθυπουργού. «Σύντομα θα αφήσω τη θέση που ήταν τιμή ζωής να έχω – να είμαι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. Δεν φεύγω κρατώντας κακία, αλλά με τεράστια και διαρκή ευγνωμοσύνη γιατί είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ».