Η Σερβία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της γειτονικής οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Αλεξάνταρ Άντιτς. Ο διασυνδετήριος αγωγός 

Βελιγραδίου-Μπάνια Λούκα θα ξεκινά από τον αγωγό μεταφοράς αερίου που κατασκευάζει η Σερβία από τα σύνορα με τη Βουλγαρία ως τα σύνορά της με την Ουγγαρία, στο πλαίσιο του πρότζεκτ του TurkStream της ρωσικής Gazprom, όπως δήλωσε ο Άντιτς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο κανάλι στο YouTube της εκπομπής Novo Jutro του σερβικού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Pink.

"Σχεδιάζουμε ένα λογικό επόμενο βήμα από αυτόν τον αγωγό, το νέο πρότζεκτ Βελιγραδίου-Μπάνια Λούκα, ένα αγωγό φυσικού αερίου που θα επιτρέπει την προμήθεια αερίου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη", εξήγησε ο Άντιτς.

Ο αγωγός θα συνδέει το Βελιγράδι και τη Μπάνια Λούκα μέσω της Bijeljina, στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας, μιας από τις δύο αυτόνομες οντότητες που απαρτίζουν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Την περασμένη Τετάρτη, ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον TurkStream και ότι θα συζητήσει το θέμα με τη Gazprom στις 2 Ιουνίου. Η κατασκευή αγωγού από την πόλη Bijeljina, στα σύνορα με τη Σερβία, προς την σημαντικότερη πόλη της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπάνια Λούκα, είναι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για την επερχόμενη επίσκεψή της στη Ρωσία, δήλωσε ο Ντόντικ.

"Νομίζω ότι θα είναι σκόπιμο οι αξιωματούχοι του Σαράγιεβο και της Ομοσπονδίας συζητήσουν επίσης αυτό το θέμα για να ενισχύσουν την παροχή φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη Βοσνία", δήλωσε ο Ντόντικ.

Στη Σερβία, το έργο για την κατασκευή αγωγού από τα σύνορα με τη Βουλγαρία στα σύνορα με την Ουγγαρία πραγματοποιείται από τη Gastrans, με έδρα το Novi Sad, μια 100% θυγατρική εταιρεία της South Stream Serbia, που εδρεύει στην Ελβετία, σύμφωνα με στοιχεία από το εμπορικό μητρώο της Σερβίας. Η Gazprom κατέχει το 51% στη South Stream Serbia, ενώ η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Σερβίας, Srbijagas, κατέχει το υπόλοιπο 49%, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom σχεδιάζει να κατασκευάσει μία όδευση του αγωγού TurkStream για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Το υπεράκτιο τμήμα του αγωγού TurkStream που εκτείνεται σε μήκος 930 χλμ. μέσω Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία στην Τουρκία αποτελείται από δύο παράλληλες σωληνώσεις με ετήσια χωρητικότητα μεταφοράς 15,75 bcm φυσικού αερίου. Η μία όδευση προορίζεται για καταναλωτές στην Τουρκία, ενώ η δεύτερη θα μεταφέρει φυσικό αέριο σε πελάτες του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού στην Ευρώπη.