Βρετανία: Για Πρώτη Φορά Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση 15 Ημέρες Χωρίς τη Χρήση Άνθρακα στην Παραγωγή Ενέργειας

Βρετανία: Για Πρώτη Φορά Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση 15 Ημέρες Χωρίς τη Χρήση Άνθρακα στην Παραγωγή Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 3 Ιουνίου 2019 - 07:52

Μία επίδοση-ορόσημο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πέτυχε την περασμένη εβδομάδα η Μεγάλη Βρετανία. Ειδικότερα, στις 3:12 μ.μ. (τοπική ώρα) της περασμένης Παρασκευής η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία συμπλήρωσαν δύο εβδομάδες χωρίς άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, για πρώτη φορά μετά τη βιομηχανική επανάσταση, σύμφωνα με τον Εθνικό Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας

Η καταγραφή αυτή έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά την πρώτη εβδομάδα χωρίς τη χρήση άνθρακα για το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που υπογραμμίζει τη δραματική μείωση της χρήσης του τα τελευταία χρόνια.

Ο άνθρακας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 1882, όταν ένα εργοστάσιο άνοιξε στο Holborn του Λονδίνου. Ωστόσο, το 2018, μόνο το 5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία προερχόταν από το εν λόγω καύσιμο αποτελούσε, εξέλιξη που σηματοδοτεί μια μεγάλη πτώση σε σχέση με τα επίπεδα του 40% περίπου το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Όπως σημειώνει ο Guardian, ο άνθρακας έχει αντικατασταθεί κυρίως από φυσικό αέριο, το οποίο παράγει λιγότερες από τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, αντιπροσώπευαν το 28% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2018, σύμφωνα με την εταιρεία ενέργειας Drax. Επίσης, τον περασμένο μήνα καταρρίφθηκε και το βρετανικό ρεκόρ για την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, καθώς το σχετικό ποσοστό άγγιξε το 25% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής στις 14 Μαΐου.

Η μοντελοποίηση της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ υποδεικνύει ότι η χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί σε μόλις 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Επτά σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παραμένουν σε χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως ως εφεδρείες ασφαλείας κατά τη διάρκεια περιόδων ψύχους όταν οι απαιτήσεις ενέργειας είναι υψηλές. Το εργοστάσιο του Cottam στο βόρειο Nottinghamshire θα κλείσει το Σεπτέμβριο, αφού η ιδιοκτήτρια εταιρεία EDF Energy ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον συμφέρουσα η λειτουργία του.

Η κυβέρνηση πέρυσι αποκάλυψε τα σχέδια για διακοπή λειτουργίας όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με βάση την καύση άνθρακα έως το 2025, αλλά πιέστηκε να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, όταν το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές Μαΐου.

Κορυφαίοι επιχειρηματίες και επιστήμονες προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα  την κυβέρνηση ότι είναι αναγκαία η έγκριση νομοθεσίας που θα επιβάλλει στόχο μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2050, όπως πρότεινε η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, που αποτελεί τον ανεξάρτητο σύμβουλοι κλιματολογικής διαχείρισης της κυβέρνησης.

Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, ηγετικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού τομέα στη Βρετανία ζήτησαν από την κυβέρνηση να "ενεργήσει αμέσως για να θέσει σε ισχύ νομοθεσία" ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2050. Η επιστολή υπογράφηκε από ανώτερα στελέχη εταιρειών όπως η BT, η Iceland, η Legal & General, η Sainsbury’s και η John Lewis.

Το Εργατικό Κόμμα έχει ήδη δεσμευτεί για τον στόχο του 2050, ενισχύοντας την πίεση στην κυβέρνηση. Η Rebecca Long-Bailey, σκιώδης Υπουργός Ενέργειας των Εργατικών, δήλωσε: "Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ αργή και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πετύχει τους υπάρχοντες στόχους μείωσης των εκπομπών.

Συνεργαζόμαστε με τις επιχειρήσεις προτρέποντας την κυβέρνηση να προωθήσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου και να εφαρμόσει έναν οδικό χάρτη για το σκοπό αυτό".

Σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης, το Ηνωμένο Βασίλειο "βρίσκεται σε πορεία" να προχωρήσει τη νομική δέσμευση για μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα στο μηδέν. Εντούτοις, όπως επισημαίνει ο Guardian, απασχολημένη με την επικείμενη αποχώρηση της Τερέζα Μαίη από την πρωθυπουργία, η κυβέρνηση των Τόρυς δεν έχει μέχρι στιγμής θεσπίσει τα νομοθετικά μέσα που θα καθορίσουν την εν λόγω δέσμευση.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Chris Skidmore, Υπουργός Ενέργειας και Καθαρής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση "στέλνει τον άνθρακα στα βιβλία της Ιστορίας" και πρόσθεσε ότι στόχος της είναι η Βρετανία "να αποτελέσει την πρώτη μεγάλη οικονομία που θα νομοθετήσει προς την κατεύθυνση μιας οικονομία με καθαρά μηδενικούς ρύπους και είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει κεντρικής σημασίας συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή το 2020".