Η Βουλγαρία, μαζί με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα ζητήσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα ηλεκτροκίνησης, κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, ανακοίνωσε ο Νίνο Διμόφ, υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, (NTEF), επ’ ευκαιρία των εγκαινίων του National Trust Ecofund Annual Event (NTEF), που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του υπουργείου του.

«Το έργο της ηλεκτροκίνησης δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις αστικές μεταφορές. Είχα συνομιλίες με συναδέλφους μου άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ειδικά με τις χώρες του Visegrad. Θα αναζητήσουμε τρόπους για να κινητοποιήσουμε περισσότερους πόρους από την Κομισιόν, προκειμένου να τονώσουμε, όχι μόνο τις αστικές συγκοινωνίες αλλά και την κατασκευή υποδομών, τους «πράσινους» διαδρόμους που συνδέουν όχι μόνο μια πόλη με την άλλη, αλλά και από μια πόλη σε άλλη, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν προσβάσιμες με ηλεκτρικά οχήματα για κάποιον που θα ξεκινά από το Μόναχο με προορισμό το Πλόβντιβ, ή για να ταξιδέψει από την Λετονία στην Ελλάδα». Εξήγησε ο κ. Διμόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαφές που είχε για το θέμα ήταν ενθαρρυντικές.

«Θα αναμείνουμε να δούμε, στη νέα οικονομική περίοδο, το αν θα υπάρξουν κίνητρα για την κατασκευή των διαδρόμων, των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την περαιτέρω ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών και γιατί όχι, να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά», πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός. H πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της NTEF, Πένκα Μολλόβα- Σμολενόβοβα, ανακοίνωσε ότι το Ταμείο που έκλεισε τα 24 χρόνια λειτουργίας, έχει συμβάλει σημαντικά στην πορεία προς ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

«Οι νέες και πρωτότυπες ιδέες για τους θεσμικούς και οικονομικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών, επικυρώθηκαν. Από το 2015, το NTEF αποτελεί τη μοναδική πηγή επιχορήγησης για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων. Το Ταμείο διαχειρίζεται, επίσης, την παρθενική πρωτοβουλία, σε εθνικό επίπεδο, για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων, που συμβάλλει στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών πρώτης προτεραιότητας, ήτοι τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των επιπέδων ηχορύπανσης», ανέφερε η κα. Πένκα Μολλόβα.

Το NTEF ανακοίνωσε ότι το 2018 εργάστηκε για την υλοποίηση 58 έργων ενεργειακής αποδοτικότητας, σε 78 διαφορετικές τοποθεσίες. Η καταβληθείσα επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των άνω των 4,8 εκατ. λέβα Βουλγαρίας. Η εκδήλωση περιλάμβανε και σεμινάριο με θέμα "Ηλεκτροκίνηση και οικολογική αποδοτικότητα", το οποίο ασχολήθηκε με την πρόοδο του Σχεδίου Προώθησης Ηλεκτρικών Οχημάτων του NTEF, καθώς και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη και την αποδοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος .

Στο ίδιο Forum, ο κ. Βέσελιν Γκοτζάνοφ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Board of the Green Transport Cluster, χαρακτήρισε την ηλεκτροκίνηση ως τη μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα, ενώ ο καθηγητής, Ντέρχαν Σαλίεφ, του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Σόφιας συνέστησε, από την πλευρά του, στο κράτος, να αυξήσει τις επενδύσεις στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.