Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι ταξίδεψαν από όλη την Ευρώπη στο Άαχεν της Γερμανίας, μετείχαν στη χεσινή κινητοποίηση κατά της ενέργειας που παράγεται από άνθρακα. Μαθητές και σπουδαστές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ μετά επιχείρησαν να αποκλείσουν κοντινό ανθρακωρυχείο.

Αυτή η νέα ημέρα μαζικής κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού κινήματος που τροφοδοτείται, κυρίως, από τη νεολαία και απαιτεί από τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για τη σωτηρία του πλανήτη.

Πραγματοποιώντας την πρώτη τους διεθνή διαδήλωση, 20.000 μαθητές και φοιτητές, σύμφωνα με την αστυνομία ή 40.000, σύμφωνα με τους οργανωτές, ταξίδεψαν από 16 χώρες για να πραγματοποιήσουν την πορεία στο 'Ααχεν.

"Κλιματική δικαιοσύνη χωρίς σύνορα", "Απεργία για το Κλίμα", "Ηλεκτροκίνηση: το επόμενο ψέμα σας", "Αυτός ο πλανήτης γίνεται πιο καυτός και από τον Ράιαν Γκόσλινγκ", "Υψώστε τον τόνο, όχι το επίπεδο της θάλασσας", είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό της πορείας όπου επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα, παλμός και δυνατή μουσική.

Χιλιάδες νεαροί υποστηρικτές της προστασίας του κλίματος μετείχαν στην κινητοποίηση, με ορισμένους εξ αυτών να προσπαθούν να αποκλείσουν και καταλάβουν ανθρακωρυχείο το οποίο προστάτευε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οργανωμένοι από την Τετάρτη σε ένα "κλιματικό στρατόπεδο" στο Φίρσεν, στην περιοχή των ανθρακωρυχείων του Ρήνου, περίπου 4.000 ακτιβιστές του κινήματος "Ende Gelande", δηλαδή, Τέλος της Ιστορίας, προωθήθηκαν το πρωί προς το ανοιχτό ανθρακωρυχείο του Γκαρτσβάιλερ, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ.

"Τίποτε δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός", τραγουδούσαν οι διαδηλωτές στην πορεία, φορώντας λεπτές λευκές φόρμες εργασίας και έχοντας έναν αριθμό ταυτότητας γραμμένο με μαρκαδόρο στα χέρια ή τα πόδια, έπειτα από δύο ημέρες εκπαίδευσης στην "πολιτική ανυπακοή" ώστε να μπορούν να παρακάμπτουν την αστυνομική παρουσία και στη συνέχεια να αντιτάσσονται χωρίς βία στις δυνάμεις της τάξης.

Η δραστηριότητα στο ορυχείο λιγνίτη που εκμεταλλεύεται ο όμιλος RWE, διαταράχθηκε, καθώς οι εκσκαφείς καθηλώθηκαν και η τροφοδοσία διακόπηκε. Παρότι το "Ende Gelande" κάνει κατάληψη κάθε χρόνο, από το 2015, στις εγκαταστάσεις του Γκαρτσβάιλερ, η κινητοποίηση έλαβε, αυτή τη φορά, μια ιδιαίτερη διάσταση, καθώς δεν ήταν μόνο ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά η υποστήριξη που τους παρείχε, για πρώτη φορά, το νέο κίνημα Fridays for Future, που κάθε Παρασκευή εδώ και μήνες "απεργεί για το κλίμα".

Το κίνημα κατά του άνθρακα έχει αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στη Γερμανία, από το 2011 όταν αποφασίστηκε η απόσυρση από την πυρηνική ενέργεια, γεγονός που ενέτεινε την εξάρτηση της χώρας από το ορυκτό, το οποίο αναλογεί στο περίπου 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία.

Το Βερολίνο αποφάσισε, πρόσφατα, να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2038, χωρίς όμως να έχει δώσει, επί του παρόντος, ακριβές χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των ορυχείων και των ανθρακικών ηλεκτρικών μονάδων.