Η θέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιότοβα, από το βήμα των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Γεωπολιτική και Δυτικά Βαλκάνια: Ματιά στην περιοχή», που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.

«Χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι παγκόσμιος ηγέτης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιότοβα, όπως μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας. Υπογράμμισε, δε, ότι η ίδρυση ενός μόνιμου φόρουμ ασφάλειας των Βαλκανίων «θα καταστήσει τις χώρες της περιοχής περισσότερο ενεργές στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και την αναζήτηση συμμάχων για την επίτευξη αυτών των στόχων».

Η κ. Γιότοβα τόνισε επίσης πως «πρέπει να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις που σχετίζονται με την ενταξιακή διαδικασία των χωρών της περιοχής», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι είναι αναγκαία η επίλυση θεμάτων που ταλανίζουν το εσωτερικό των χωρών της περιοχής, την καθημερινότητα των πολιτών, την απόδοση Δικαιοσύνης, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση των θεσμών, καθώς και τη διαφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτικού σκηνικού.

(πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)