Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν υπεστήριξε σε συνέντευξη του στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς, ότι «οι προοδευτικές ιδέες της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας είναι απηρχαιωμένες» κι ότι «συγκρούονται με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, αφού επιτρέπουν στους μετανάστες να ληστεύουν, να βιάζουν και να σκοτώνουν με ατιμωρησία που τους παρέχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο συμπαριστάμενος στην σύνοδο της ομάδος των 20 πλουσιοτέρων χωρών στο Τόκυο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ αντέτεινε ότι «τ’ ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απηρχαιωμένα» και ότι «χωρίς αμφισημία τάσσεται υπέρ της προοδευτικής δημοκρατίας».

Δίχως όμως να διευκρινήσει  για τίνων τα δικαιώματα ομιλεί : των μεταναστών ή των πολιτών της «ηνωμένης» Ευρώπης.

Ο Πλάτων στην Πολιτεία του θίγει το ζήτημα κατά τρόπον εύστοχο (στο Η κεφάλαιον.): «Οι άρχοντες στις ολιγαρχικές πολιτείες δεν φροντίζουν να περιορίσουν την ακολασία (των ολίγων) και εξαναγκάζουν κάποτε του πολλούς να καταντήσουν τελείως πτωχοί. Στο μεταξύ , οι χρηματιστές περιμένουν τίνος από τους πολίτες θα έρθη η σειρά, να τον αφαιμάξουν, δανείζοντας σ’ αυτόν και παίρνοντας  τόκους πολύ περισσοτέρους από το αρχικό κεφάλαιο, αυξάνοντας τον αριθμό των φτωχών και των κηφήνων μέσα στην πόλη».

«Αλλά η πιο ανυπόφορη κατάχρηση της ελευθερίας  που συμβαίνει μέσα σε μια τέτοια πολιτεία, είναι να βλέπεις τους δούλους τους αγορασμένους και τις δούλες ν’ απολαβαίνουν όχι μικρότερη ελευθερία από κείνους που τους αγόρασαν», προσθέτει ο μέγας ΄Ελλην  φιλόσοφος , πού αν και με πλατύ στέρνο δεν έπαιζε ποδόσφαιρο ως ο Πολωνός ολιγάρχης της Ευρώπης (= μη εκλεγμένος και αποδοκιμαζόμενος στην χώρα του).

Τα συμβαίνοντα στην «προοδευτική δημοκρατία» μας παρουσιάζουν αντιστοιχία με την Πλατωνική παρατήρηση. Δεν έχει παρά να μπει κανείς στον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο  και να διαβάσει το αστυνομικό δελτίο σε κάποια από τις εφημερίδες που κόπτονται για τ ΄ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.