Η κατασκευή του εργοστασίου, στην επαρχία της Μερσίνας, απέναντι από την κατεχόμενη Κερύνεια, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018. Η τοποθεσία της υπό κατασκευήν πυρηνικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται κοντά στην περιοχή στην οποία συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Αφρικής και η οποία θεωρείται εξαιρετικά σεισμογενής. Το πρότζεκτ του Ακούγιου περιλαμβάνει σχέδιο κατασκευής τεσσάρων αντιδραστήρων δυναμικότητας 1.200MW, δύο εκ των οποίων θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2023.
Όπως αναφέρει το New Europe, σύμφωνα με αρκετές αναφορές, από τη στιγμή που τέθηκαν τα θεμέλια, το σκυρόδεμα της πρώτης μονάδας εμφάνισε ρωγμές, γεγονός που ανάγκασε την Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ) να παρέμβει και να διατάξει επανατοποθέτηση των θεμελίων.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Al - Monitor, την είδηση για τις ρωγμές αποκάλυψε, με ένα δημοσίευμα-βόμβα, η τουρκική εφημερίδα Haberturk τον Μάιο. Ο δημοσιογράφος που μετέδωσε την είδηση, ο Olcay Aydilek, δήλωσε στην Al-Monitor ότι είχε ερευνήσει την ιστορία με πολλαπλές πηγές και έλαβε πολλαπλές επιβεβαιώσεις για την ύπαρξη των ρωγμών.
Σύμφωνα με το άρθρο του Aydilek, οι πρώτες ρωγμές στα θεμέλια του αντιδραστήρα εμφανίστηκαν τον Ιούλιο του 2018. Με την παρέμβαση της ΤΑΕΚ, τα ραγισμένα τμήματα των θεμελίων γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν εκ νέου. Όμως οι ρωγμές εμφανίστηκαν ξανά, με αποτέλεσμα να θεμελιωθούν για άλλη μία φορά τα προβληματικά τμήματα της μονάδας.
Η TAEK δεν αμφισβήτησε το εν λόγω δημοσίευμα, ενώ η Akkuyu Nuclear, η εταιρεία κατασκευής του πρότζεκτ, που ίδρυσαν οι Ρώσοι με έδρα την Τουρκία, δήλωσε σε ανακοίνωσή της στις 8 Μαΐου ότι "περισσότερα από 17.000 κυβικά μέτρα ειδικού τύπου σκυροδέματος, που μπορεί να απλώνεται και να πήζει υπό το ίδιο του το βάρος, τοποθετήθηκαν στα θεμέλια του εργοστασίου". Η δήλωση φάνηκε ότι ισοδυναμεί με παραδοχή ενός είδους προβλήματος. Αλλά μετά από τη μεγάλη δημόσια κατακραυγή που ξέσπασε, η εταιρεία, με δεύτερη δήλωσή της αρκετές μέρες αργότερα, αρνήθηκε ότι υπάρχουν ρωγμές.
Ο βουλευτής της περιφέρειας της Μερσίνας, Alpay Antmen, που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκού Κόμμα (CHP), υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο ζητώντας τη σύσταση επιτροπής για να διερευνήσει το θέμα, προειδοποιώντας ότι ένας σεισμός στην περιοχή θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
"Εάν τα θεμέλια σπάνε όταν δεν υπάρχει πρόβλημα στο έδαφος ή δεν υπάρχει σεισμός, ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκύψουν όταν γίνει σεισμός", δήλωσε ο Τούρκος βουλευτής. "Υπάρχει πρόβλημα εκεί, πέρα από την τοποθέτηση του σκυροδέματος. Αυτό μας τρομάζει".
Η έκκληση του CHP για διεξαγωγή έρευνας, πάντως, δεν αναμένεται να περάσει από το κοινοβούλιο, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αντιτίθεται σθεναρά στην κίνηση.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του κατασκευαστικού τομέα, οι ρωγμές εμφανίζονται είτε για τεχνικούς λόγους, οι οποίοι μπορούν να διορθωθούν, είτε λόγω σεισμικής δραστηριότητας, η οποία είναι δυνητικά καταστροφική για έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ένα σημαντικό πυρηνικό ατύχημα θα μπορούσε να λάβει χώρα σε περίπτωση ενός μεγάλη σεισμού. Η ραδιενεργός ακτινοβολία θα μπορούσε να επηρεάσει μια έκταση 20 έως 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων και, ενδεχομένως, ακόμη και 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε δύο ή τρεις ημέρες.