Το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο Ενέκρινε Τροποποιήσεις για την Απελευθέρωση της Αγοράς Φυσικού Αερίου

Το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο Ενέκρινε Τροποποιήσεις για την Απελευθέρωση της Αγοράς Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τρι, 2 Ιουλίου 2019 - 17:40

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, τις τροπολογίες που αφορούν στο Ενεργειακό Διάταγμα, με 107 ψήφους υπέρ, μία κατά και 61 αποχές. Οι προτεινόμενες αλλαγές διασφαλίζουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη θέσπιση κώδικα δικτύου, όσον αφορά στην εξισορρόπηση του φυσικού αερίου των δικτύων μεταφοράς.

Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και στην εδραίωση μιας αγοράς ρευστότητας. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους καταναλωτές, που θα πραγματοποιούν συναλλαγές σε ένα οργανωμένο κόμβο διαπραγμάτευσης, με σαφείς, ομοιόμορφους κανόνες και σε δίκαιη τιμή.

Οι αλλαγές επιτρέπουν στους traders να πωλούν πρόσθετες ποσότητες ως διαμορφωτές αγοράς. Επίσης, εισάγεται το πρόγραμμα "απελευθέρωσης αερίου", μέσω του οποίου ο δημόσιος προμηθευτής θα απελευθερώνει ποσότητες ισοδύναμες με ένα ποσοστό κατανάλωσης, για κάθε προηγούμενο έτος, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου. Οι προτεινόμενες αλλαγές επιτρέπουν, επίσης, την ομαλή και σταδιακή μετάβαση από μια ρυθμιζόμενη αγορά σε μια οργανωμένη αγορά φυσικού αερίου και σε ελεύθερα διαπραγματευόμενες τιμές.