Με ποδαρικό για τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα 27 ευρώ ανά τόνο μπήκε ο Ιούλιος. Οι τιμές ανέκαμψαν τη Δευτέρα προμηνύοντας μια «καυτή» εβδομάδα πλειστηριασμών.

 Και με τις προβλέψεις να πηγαίνουν ολοταχώς στο επίπεδο των 30 ευρώ ανά τόνο, όπως λένε οι προβλέψεις, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, ελληνικών και ξένων συμφερόντων, στρέφονται πλέον είτε σε επενδύσεις φυσικού αερίου, είτε στην πράσινη ενέργεια. Παράλληλα, η Κομισιόν -μετά την αποτυχία της ΕΕ να θέσει στόχους για την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις εκπομπές αερίων CO2 έως το 2050, λόγω αντιδράσεων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης- ανακοίνωσε χθες πώς θα δαπανήσει την τελευταία και μεγαλύτερη ετήσια δόση (11 δισ. ευρώ) του προγράμματος χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020 σε κρίσιμα ζητήματα. Αυτά όπως ανακοίνωσε είναι η κλιματική αλλαγή, η καθαρή ενέργεια, τα πλαστικά, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή οικονομία. Ειδικότερα, το 2020 το πρόγραμμα θα στηρίξει τις προτεραιότητες της Επιτροπής στους εξής τομείς:

  • Ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα: 3,7 δισ. ευρώ
  • Κυκλική οικονομία: 1 δισ. ευρώ
  • Ψηφιοποίηση και μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και υπηρεσιών: 1,8 δισ. ευρώ
  • Ασφάλεια: 1 δισ. ευρώ

Τον επόμενο χρόνο,  περί τα 206 εκατ. ευρώ προορίζονται να επενδυθούν για τη μετατροπή ενεργοβόρων κλάδων σε ανταγωνιστικές βιομηχανίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επίσης, άλλα 132 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα στηρίξουν την ανάπτυξη καθώς και την παραγωγή της επόμενης γενιάς μπαταριών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μετάβασης σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών CO2 και ανθεκτικότητας του κλίματος.

Επίσης, ένας προϋπολογισμός 135 εκατ. ευρώ έχει προβλεφθεί για την υλοποίηση στρατηγικής περιορισμού της χρήσης πλαστικών, ενώ έχουν εξασφαλιστεί 396 εκατ. ευρώ και 116 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται να καλύψουν ζητήματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και την καταπολέμηση και πρόληψη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αντίστοιχα.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει να δοθούν ενισχύσεις για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στον οποίο θα επενδυθούν περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ το 2020, με διάφορες χώρες όπως με κράτη της Αφρικής σε προγράμματα για την παγκόσμια υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή, με τον Καναδά και την Ιαπωνία για ζητήματα που αφορούν την καθαρή ενέργεια και με την Κίνα για την παραγωγή τροφίμων, τη βιοτεχνολογία, την ενέργεια, τους φυσικούς πόρους και την αστικοποίηση.